Δελτίο τρύγου 2008


Η χρονιά του 2008 ξεκίνησε με μειωμένα υδατικά αποθέματα και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (είχε προηγηθεί η έντονα ξηροθερμική χρονιά του 2007).

Τον Απρίλιο έπεσαν οι πολυπόθητες βροχές οι οποίες σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές για την βλάστηση θερμοκρασίες είχαν σαν αποτέλεσμα τα αμπέλια να ξεκινήσουν πρώιμα την άνοιξη και με έντονο ρυθμό βλάστησης.

Η άνθηση πραγματοποιήθηκε στις συνήθεις ημερομηνίες για την κάθε ποικιλία (μέσα Μαΐου για τη Μαλαγουζιά το Ασύρτικο και το Αθήρι, τέλος Μαΐου για το Ξινόμαυρο, τη Νεγκόσκα και το Μοσχόμαυρο). Ο Ιούνιος που ακολούθησε ήταν σχετικά ξηρός και σε συνδυασμό με το όψιμο κορυφολόγημα και τη διατήρηση των ταχυφυών (μασχάλες) στις περισσότερες ποικιλίες, τα σταφύλια έμειναν σχετικά μικρά σε μέγεθος.

Ο Ιούλιος ήταν βροχερός και συνέβαλε σε μία σχετική αύξηση των ραγών. Παρ’ όλες τις βροχοπτώσεις τα σταφύλια ήταν υγιή με ελάχιστες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις (με χαλκό και βρέξιμο θείο).

Ο Αύγουστος, ο μήνας της ωρίμανσης ήταν ιδιαίτερα ξηρός (δεν έριξε καθόλου βροχή, πράγμα ασυνήθιστο για την περιοχή) και η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα (χωρίς να σημειωθούν όμως καύσωνες).

Οι αμπελώνες της Αργατίας ποτίστηκαν 1-2 φορές (Ιούλιο και Αύγουστο, οι ερυθρές, μόνο μία φορά, τον Αύγουστο οι λευκές), ενώ η μεγάλη φυλλική επιφάνεια των φυτών και η παρουσία των ταχυφυών προστάτευσε τα σταφύλια από την αφυδάτωση και τα ηλιακά εγκαύματα (λόγω σκίασης).

Η Μαλαγουζιά τρυγήθηκε στα τέλη του Αυγούστου και ακολούθησε μετά από μία εβδομάδα το Ασύρτικο και το Αθήρι, ενώ  μετά τις 20 Σεπτέμβρη τρυγήθηκαν το Ξινόμαυρο, η Νεγκόσκα και το Μοσχόμαυρο.

Για την Αργατία η χρονιά του 2008 μπορεί να χαρακτηριστεί ως καλή για το Ξινόμαυρο, (χωρίς να φθάνει τη χρονιά του 2007****, είναι σαφώς καλύτερη αυτής του 2006**, στα ίδια επίπεδα φαινολικής ωριμότητας με το 2005*** που θεωρείται μια πολύ καλή χρονιά για το Ξινόμαυρο).

Για τη Νεγκόσκα και το Μοσχόμαυρο είναι μία πολύ καλή χρονιά, ενώ για τις λευκές Μαλαγουζιά, Ασύρτικο και Αθήρι μπορεί να χαρακτηριστεί ως καλύτερη του 2007.

Οι πρώτες ενδείξεις μας επιτρέπουν να πούμε ότι:

  • Το λευκό Αργατία 2008 θα είναι ένα κρασί πλούσιο, με καλή δομή, γεμάτο, με καλό αρωματικό δυναμικό.
  • Ο ερυθρός Αργατία 2008 θα είναι ένα φρέσκο, φρουτώδες, βαθύχρωμο κρασί.
Τέλος στο Ξινόμαυρο τα μέχρι το τέλος της ζύμωσης στοιχεία μας προετοιμάζουν για ένα κρασί με έντονα φρουτώδη αρώματα, με καλό χρώμα και ικανοποιητικό όγκο. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί στο βαρέλι.  Κατεβάστε το σχετικό pdf