Η δική μας Μαυροδάφνη


Πρόκειται για μια ερυθρή ποικιλία η οποία καλλιεργείται στους νομούς Αχαίας, Ηλείας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας και σποραδικά στους νομούς Κέρκυρας, Αρκαδίας, Χαλκιδικής και Μαγνησίας, καταλαμβάνοντας συνολικά μία έκταση κοντά στα 6.500 στρέμματα. Η ποικιλία φαίνεται να εμφανίζει σημαντική παραλλακτικότητα*. Είναι μέτριας ζωηρότητας και ευρωστίας, γόνιμη, παραγωγικη, ευαίσθητη στην ξηρασία και τον περονόσπορο, μέτρια ανθεκτική στο ωίδιο. Πολλές φορές εμφανίζει ανθόρροια, ιδιαίτερα όταν βρέχει την περίοδο της ανθοφορίας. Παρουσιάζει καλή συγγένεια με τα περισσότερα υποκείμενα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν καθώς και με αυτά που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και δέχεται κλάδεμα κοντό στα 2-3 μάτια. Για την καλλιέργειά της πρέπει να αποφεύγονται εδάφη βαριά, γόνιμα, που οδηγούν σε αυξημένες αποδόσεις και υποβάθμιση της ποιότητας, όπως πρέπει να αποφεύγονται και οι καλλιεργητικές φροντίδες που έχουν τον ίδιο στόχο.
Ξεκινά την βλάστηση στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει αρχές με μέσα Σεπτέμβρη. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 1-3 σταφύλια, μέτρια, περίπου 250 g., κυλινδροκωνικά, σχετικά αραιόραγα ως κανονικής πυκνότητας. Οι ράγες είναι μέτριες ως μικρές, 2,3 g., σφαιρικές ως ελαφρά δισκοειδείς, με φλοιό παχύ, ερυθρομέλανου χρωματισμού και σάρκα άχρωμη, μαλακή, γλυκιά, ελαφρά στυφή, με 1-3 μικρά γίγαρτα. Οι ράγες αποτελούν το 93% του βάρους του σταφυλιού και οι φλοιοί μαζί με τα γίγαρτα το 10% του βάρους των ραγών4.
Η Μαυροδάφνη, όταν καλλιεργείται σωστά, στο κατάλληλο εδαφοκλιματικό περιβάλλον, μπορεί να δώσει κρασιά ξηρά, υψηλόβαθμα, μέτριας οξύτητας, με καλό χρώμα, αλλά και θαυμάσια γλυκά κρασιά. Από την ποικιλία αυτή παράγονται τα γλυκά κρασιά Ελεγχόμενης Ονομασίας Προελεύσεως «Μαυροδάφνη Πατρών» και «Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας», καθώς και ορισμένοι Τοπικοί Οίνοι (Λετρίνων, Πλαγιές Αίνου, Πλαγιές Πετρωτού, Μεταξάτων).

*Στην περιοχή της Αχαίας απαντά η παραλλαγή Μαυροδάφνη Ρενιώ (Regnio) που παρουσιάζει  μορφολογικές διαφορές στο φύλλο και το σταφύλι (που είναι συνήθως διπλό, κανονικής πυκνότητας), ενώ και η καλλιεργούμενη στην περιοχή της Κεφαλληνίας Μαυροδάφνη, φαίνεται ότι αποτελεί επίσης παραλλαγή, ανθεκτική στην ξηρασία, με σταφύλια μικρότερου μεγέθους, πυκνόραγα, οψιμότερης εποχής ωρίμανσης (τέλος Σεπτέμβρη).

Στους δικούς μας αμπελώνες καλλιεργούμε την  παραλλαγή Τσιγγέλω, που θεωρείται ως ποιοτικότερη της Regnio.