Το Ασύρτικο στους Αμπελώνες της Αργατίας


Η πιο εκπληκτική, πολυδύναμη λευκή ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα. Αρχικά καλλιεργούνταν στα νησιά των Κυκλάδων (Σαντορίνη), από εκεί μετανάστευσε στην Χαλκιδική, για να φθάσει σήμερα να καλλιεργείται σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Λόγω της υψηλής οξύτητας, του αρώματος και της ευκολίας προσαρμογής σε διάφορα εδαφοκλιματικά περιβάλλοντα διατηρώντας το χαρακτήρα της, η ποικιλία αυτή έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα στη δημιουργία νέων αμπελώνων σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.

Συμμετέχει στην παραγωγή του ξηρού οίνου Ονομασίας Προέλευσης «Σαντορίνη», του γλυκού οίνου της ίδιας Ονομασίας, του ξηρού οίνου Ονομασίας Προέλευσης «Πλαγιές Μελίτωνα» και ορισμένων τοπικών (Επανωμίτικος, Μακεδονικός, Πλαγιές Βερτίσκου κ.α) και κοινών επιτραπέζιων οίνων.

Είναι φυτό ζωηρό, εύρωστο, παραγωγικό, με δυνατότητα προσαρμογής σε διαφορετικούς τύπους εδαφοκλιματικών συνθηκών διατηρώντας τα αμπελουργικά χαρακτηριστικά και τις οινολογικές του ιδιότητες.  Είναι ικανοποιητικά ανθεκτικό στις περισσότερες ασθένειες και την ξηρασία. Διαμορφώνεται σε κύπελλο αλλά και σε γραμμικό, αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και κλαδεύεται στα 2-3 μάτια.

Ξεκινά την βλάστηση στα τέλη του Μάρτη με αρχές Απρίλη και ωριμάζει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου με πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια μέτρια ως μεγάλα, βάρους που φθάνει τα 350 γ., κυλινδρικά, μεγάλης πυκνότητας.

Ο ποδίσκος είναι μέσου μήκους, σκληρός και κόβεται δύσκολα. Οι ράγες αντιπροσωπεύουν το 97,4% του βάρους των σταφυλιών, είναι μεγάλες, βάρους 2.9 γ., σφαιρικές, με φλοιό μέτριου πάχους, διάφανο, κιτρινόχρυσου χρωματισμού και σάρκα εύχυμη, μαλακιά, με ευχάριστα υπόξινη γεύση και με 2-3 μάλλον μεγάλα γίγαρτα, στο εσωτερικό της.
Στους Σαντορινιούς αμπελώνες βρίσκει κανείς και την παραλλαγή που οι ντόπιοι αποκαλούν Αρσενικό. Πρόκειται για την ίδια ποικιλία, το Ασύρτικο, που εμφανίζεται με σταφύλια μικρά και πολύ αραιόραγα (πιθανότατα λόγω ανθόρροιας οφειλόμενης σε παρουσία ιών).

Το κρασί της ποικιλίας Ασύρτικο χαρακτηρίζεται από υψηλό αλκοολικό τίτλο υψηλή οξύτητα, σπάνια για λευκό μεσογειακό οίνο, χαρακτηριστικό ευχάριστο άρωμα και υψηλή συγκέντρωση φαινολών που το καθιστούν ευοξείδωτο.