Το Ροδοχώρι


Το Ροδοχώρι βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βέρμιο, σε υψόμετρο 540 μ., γεωγραφικό πλάτος 40,69ο, γεωγραφικό μήκος 22,01ο και σε απόσταση 12 χλμ. από την πόλη της Νάουσας, την καρδιά της ομώνυμης αμπελουργικής ζώνης.

Το χωριό δημιουργήθηκε από πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής, πόντιους, στην πλειονότητά τους από την ευρύτερη περιοχή της Τραπεζούντας και πιο συγκεκριμένα από την εκκλησιαστική επαρχία Ροδοπόλεως, εξου και η σημερινή ονομασία του χωριού (παλαιότερες ονομασίες Γκολέμα Ρέκα και Μέγα Ρέμα).

Οι κάτοικοι του είναι αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν κυρίως κεράσια (Ονομασίας Προελεύσεως Τραγανά Ροδοχωρίου) και μήλα, υψηλής ποιότητας λόγω των εδαφοκλιματικών συνθηκών της περιοχής, ενώ η σχέση τους με τα προϊόντα της αμπέλου είναι παλιά και καθημερινή.

Τόσο στον τόπο καταγωγής τους, όσο και στη νέα τους πατρίδα κατανάλωναν και συνεχίζουν να καταναλώνουν σχεδόν καθημερινά ρακί, ενώ το κρασί αποτελούσε και αποτελεί απαραίτητο στοιχείο των γιορτινών τους τραπεζιών. Η σχέση τους αυτή αποτυπώνεται σε πάρα πολλά δίστιχα που συνοδεύουν τις γιορτές ή τις, με κάθε ευκαιρία για διασκέδαση, συνάξεις (μουχαπέτια).

Το χωριό διαθέτει ένα δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο (Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδοχωρίου "Οι Κομνηνοί") που πραγματοποιεί κάθε χρόνο τη γιορτή κερασιού στις αρχές του Ιούλη, ενώ την Πρωτοχρονιά αναβοιώνει με επιτυχία το έθιμο των Μωμόγερων.
Στο Ροδοχώρι μπορείτε να βρείτε πέρα από τα κρασιά και παραδοσιακά προιόντα που παρασκευάζονται με υλικά της περιοχής στα δύο μικρά εργαστήρια :της Σμαρώς και της κυρά- Παρέσσας (μαρμαλέδα κεράσι, μήλο, δαμάσκηνο, αχλάδι, κυδώνι, ροδάκινο, σύκο, φράουλα, κ.α., πετιμέζι, γλυκό κεράσι, μήλο, βερύκκοκο, κολοκύθι, περγαμόντο κ.α, κομπόστα κεράσι, σταφύλι, ροδάκινο, βατόμουρο, κυδώνι, αχλάδι κ.α., τουρσί πιπεριά, ντομάτα, πικάντικο, αγγουράκι, φασολάκι, παντζάρι, πιπερόφυλλο, πιρπιρίνια κ.α., σάλτσα ντομάτα, νοστιμιά, κέτσαπ, σαλάτα πιπεριά και μελιτζάνα, αλλά και κάθε είδους ευωδιαστό λικέρ (τριαντάφυλλο, φλαμούρι, κράνο, διόσμος, μελισσόχορτο, αγριοβατόμουρα, καρύδι, βασιλικό βύσσινο και ένα σωρό άλλα γνωστά και λιγότερο γνωστά λικέρ).

Την περίοδο της συγκομιδής μπορείτε να αγοράσετε κατευθείαν από τα κτήματα κεράσια (τραγανά Ροδοχωρίου, Βασιλειάδη, Λεμονίδη, γαλανά κ.α.) και μήλα (Στάρκιν, Γκόλντεν, Φιρίκια, κ.α.).

Δείτε: Πως μπορείτε να έρθετε στο Ροδοχώρι και το οινοποιείο μας