Η Μαλαγουζιά στους Αμπελώνες της Αργατίας


Ποικιλία καλλιεργούμενη στην Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα (Μεσολόγγι, Φθιώτιδα) και Μακεδονία (Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη). Συμμετέχει στην παραγωγή Τοπικών οίνων (Τοπικός Επανωμίτικος) και άλλων επιτραπέζιων οίνων. Την ποικιλία ανέδειξε ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι, ενώ τα τελευταία χρόνια η εξάπλωσή της είναι σημαντική αφού θεωρείται μία από τις πιο αρωματικές ελληνικές ποικιλίες

Σαν φυτό είναι πολύ ζωηρό, εύρωστο, παραγωγικό, ευαίσθητο στο βοτρύτη και το ωίδιο, ανθεκτικό στην ξηρασία. Διαμορφώνεται σε κύπελλο αλλά και σε γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και δέχεται κλάδεμα κοντό στα 2-3 μάτια ή μακρύ (αμολυτή) ιδιαίτερα όταν επικρατούν δύσκολες συνθήκες στην ωρίμανση και ο κίνδυνος βορτύτη είναι μεγάλος.

Ξεκινά την βλάστηση στα μέσα ΄με τέλος του Μάρτη και ωριμάζει τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 1-2 σταφύλια μεγάλα, κωνικοκυλινδρικά, μεγάλης πυκνότητας. Ο ποδίσκος είναι ποώδης, κοντός και κόβεται εύκολα. Οι ράγες είναι μεγάλες, δισκοειδείς, με φλοιό λεπτό ως μέτριου πάχους, κιτρινόχρυσου χρωματισμού και σάρκα μαλακή, γλυκιά, εύχυμη.

Απαντά και η παραλλαγή ψιλόραγη Μαλαγουζιά.

Το κρασί της Μαλαγουζιάς είναι υψηλόβαθμο, μέτριας περιεκτικότητας σε οξέα, με έντονα μοσχατίζον άρωμα