Ιστορικά Ροδοχωρίου

Από το 1979, στο Μορφωτικό τότε σύλλογο, αρχίσαμε να καταγράφουμε και να παρουσιάζουμε στοιχεία της ιστορίας του χωριού μας (αντικείμενα της καθημερινότητας, ιστορίες των περιοχών καταγωγής των προγόνων μας κλπ).

Το 1998 δημιουργήθηκε και η πρώτη έκθεση φωτογραφίας του Πολιτιστικού μας Συλλόγου, με παλιές φωτογραφίες που απεικονίζουν στοιχεία της καθημερινότητάς των κατοίκων του Ροδοχωρίου.

Παράλληλα αρκετοί συγχωριανοί μας ασχολήθηκαν και ασχολούνται με την καταγραφή της ιστορίας κυρίως μέσω προσωπικών συνεντεύξεων.Με αφορμή τη συμπλήρωση, το 2023, των 100 χρόνων από τη δημιουργία του χωριού μας σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ όμορφο να γράψουμε ένα βιβλίο με την ιστορία του, η συνεισφορά της δική μας γενιάς στις επόμενες.

Στην προσπάθειά μας αυτή αποφασίσαμε τη δημιουργία ενός διαδικτυακού χώρου όπου θα δημοσιεύονται τα κείμενα και όποιες πληροφορίες θεωρούμε σημαντικές για το σκοπό μας, που είναι η ιστορία των προγόνων μας στο Ροδοχώρι, από το 1923 ως σήμερα.

Ο σκοπός είναι να μοιραστούμε και να συμπληρώσουμε, τις πληροφορίες που έχουμε καθώς και τα αρχεία και τις φωτογραφίες που πολλοί κάτοικοι μας έχουν παραδώσει.

Η προσπάθεια αυτή δεν νομίζουμε ότι θα τελειώσει, σύντομα ή εύκολα, οι πληροφορίες θα πρέπει να συμπληρωθούν και να τεκμηριωθούν με οτιδήποτε υπάρχει καταγεγραμμένο. Από την έρευνα που κάνουμε, βλέπουμε ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει κάποιο σημαντικό στοιχείο που συμπληρώνει αυτό που θα λέγαμε Ιστορία του χωριού μας.

Αν έχετε οποιοδήποτε στοιχείο (κείμενο, φωτογραφία, ηχητικό ή βίντεο) ενημερώστε μας για να δούμε αν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε.

Περιμένουμε νέα σας στο wine@argatia.gr

Παναγιώτης Γεωργιάδης
Χαρούλα Σπινθηροπούλου

Αρχείο εγγράφων και φωτογραφιών

Για την προβολή των διαθέσιμων καταχωρήσεων επιλέξτε παρακάτω το είδος της λίστας που επιθυμείτε (έγγραφα ή φωτογραφίες) ή περιήγηθείτε στο αρχείο με βάση τις διαθέσιμες ετικέτες που ομαδοποιούν τις καταχωρήσεις.Διαθέσιμες ετικέτες