Δελτίο τρύγου 2023


Ο χειμώνας ήταν γενικά ήπιος, χωρίς ιδιαίτερα πολλές βροχοπτώσεις, σε αντίθεση με την άνοιξη που ήταν ψυχρή και βροχερή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την καθυστερημένη και μη ομοιόμορφη έκπτυξη των οφθαλμών. Η άνθηση ήταν επίσης ανομοιόμορφη, και αρκετά όψιμη(αρχές Ιούνη).

Οι πολλές βροχές την άνοιξη, που συνεχίστηκαν και τον Ιούνιο, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής  κατά 20%, λόγω περονοσπόρου.

Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος ήταν ξηροί και θερμοί, όμως η έναρξη του περκασμού καθυστέρησε αρκετά (μέσα Αυγούστου), παρόλο το μικρότερο φορτίο των πρέμνων.

Ο τρύγος των λευκών ποικιλιών έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη, ενώ των ερυθρών ξεκίνησε στο τέλος του ίδιου μήνα και ολοκληρώθηκε στις  αρχές του  Οκτώβρη.

 Τόσο η αραίωση λόγω του περονοσπόρου, όσο και οι αυξημένες θερμοκρασίες στη διάρκεια της ωρίμανσης, οδήγησαν σε μειωμένη παραγωγή το σύνολο των ποικιλιών μας, δίνοντας πιο συγκεντρωμένο φρούτο και ποιότητα πολύ καλή έως και εξαιρετική

Όλα τα κρασιά μας φέτος έχουν μέτριο αλκοολικό τίτλο, και πολύ καλή οξύτητα.

Τα λευκά και τα ροζέ έχουν πολύ καλή αρωματική ένταση και πολύ καλή διάρκεια στο στόμα

Τα ερυθρά και ιδιαίτερα το Ξινόμαυρο, έχουν πολύ καλή αρωματική και χρωματική ένταση, μέτριο αλκοολικό τίτλο, μαλακές, ώριμες τανίνες και διάρκεια στο στόμα