Δελτίο τρύγου 2021


Ο καιρός στη διάρκεια του βλαστικού κύκλου:

Ο χειμώνας του 2020-2021 ήταν σχετικά ζεστός με τις βροχοπτώσεις να περιορίζονται κυρίως στο Γενάρη. Οι πρώτοι δύο μήνες της άνοιξης ήταν ψυχροί και με λίγες βροχές με αποτέλεσμα η εκβλάστηση των οφθαλμών να γίνει οψιμότερα (σχεδόν 15 μέρες). Ο ζεστός και σχετικά ξηρός Μάης δεν επέτρεψε την εμφάνιση του περονοσπόρου. Ο Ιούνης ήταν σχετικά ζεστός με αρκετές βροχοπτώσεις που συνέβαλλαν στην έντονη βλαστική ανάπτυξη των φυτών και σε αυξημένο μέγεθος σταφυλιών. Η οψιμότητα που παρατηρήθηκε στην έκπτυξη και την άνθηση συνεχίστηκε και στον περκασμό, ενώ το ιδιαίτερα ζεστό καλοκαίρι με τις παρατεταμένα αυξημένες  θερμοκρασίες μέρας και νύχτας και τις μειωμένες βροχοπτώσεις στρεσάρισαν τα φυτά, καθυστερώντας την ωρίμανσή τους. Ο Σεπτέμβρης μέχρι τα μέσα του μήνα ήταν ιδανικός για την ωρίμανση των όψιμων ποικιλιών τις οποίες «έτρεξε» λίγο, ενώ από τα μέσα του Σεπτέμβρη και μετά η νυκτερινή θερμοκρασία έπεσε αρκετά και έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες φθινοπωρινές βροχοπτώσεις που σε πρώτη φάση  ήταν ευεργετικές για τα φυτά. Έτσι μας δόθηκε η ευκαιρία να τρυγήσουμε και την τελευταία μας ποικιλία, το Ξινόμαυρο πριν τις παρατεταμένες βροχές που ξεκίνησαν στην περιοχή μετά τις 5 Οκτώβρη. Ολες μας οι ποικιλίες τρυγήθηκαν ελαφρά οψιμότερα έως και στις κανονικές ημερομηνίες τρυγητού τους.

Τα αξιοπρόσεκτα της χρονιάς

Οψιμότητα που διατηρήθηκε έως και την έναρξη του περκασμού

Αραίωση σταφυλιών του Ξινόμαυρου δύο φορές, στην αρχή και το τέλος του περκασμού

Επιτάχυνση της ωρίμανσης στις πρώιμες ποικιλίες πλην του Ασύρτικου

Πολύ καλή ωρίμανση του Ξινόμαυρου στις συνήθεις ημερομηνίες 

Πολύ καλή ωρίμανση όλων των ποικιλιών με τρομερά εύγευστες ρώγες

Πολύ καλή οξύτητα στο Ξινόμαυρο παρόλη την αυξημένη θερμοκρασία του καλοκαιριού! 

Εξαιρετική ωρίμανση του Ξινόμαυρου με έντονο και ομοιόμορφο χρωματισμό ραγών και γευστικό φλοιό, σάρκα και γίγαρτα.

Ποιοτική εκτίμηση της χρονιάς

Τα κρασιά έχουν εξαιρετικό αλκοολικό τίτλο

Πολύ καλύτερη οξύτητα οι ερυθρές ποικιλίες

Μικρότερη οξύτητα η Μαλαγουζιά, κανονική το Ασύρτικο

Πολύ καλή χρωματική και αρωματική ένταση όλα τα κρασιά