Δελτίο τρύγου 2020


       Ο καιρός στη διάρκεια του βλαστικού κύκλου

Ο χειμώνας ήταν σχετικά ζεστός με πολύ λίγες βροχές, ενώ ο Μάρτιος ήταν επίσης ζεστός αλλά με αρκετές βροχοπτώσεις, προετοιμάζοντάς μας για μια πρώιμη έκπτυξη. Όμως τον Απρίλιο η θερμοκρασία έπεσε σημαντικά και καθυστέρησε την έκπτυξη των οφθαλμών, η οποία πραγματοποιήθηκε στα μέσα με τέλος Απρίλη, ανάλογα με την ποικιλία και την περιοχή. Η άνοιξη συνεχίστηκε με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και αρκετές βροχοπτώσεις μέχρι και το τέλος του Απρίλη. Η χαμηλή θερμοκρασία διατηρήθηκε και το Μάη καθυστερώντας την άνθηση, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του Ιούνη. Η θερμοκρασία σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν χαμηλότερη από αυτήν του μέσου όρου της περιοχής, ενώ υψηλά ποσοστά βροχοπτώσεων έπεσαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Φέτος η υψηλότερη θερμοκρασία που παρατηρήθηκε στην περιοχή ήταν μικρότερη των 38 ο C. Γενικά ήταν μάλλον δροσερό το φετεινό καλοκαίρι με αποτέλεσμα να καθυστερήσει και ο περκασμός, ως τα μέσα με τέλος του Αυγούστου, όπως και η ωρίμανση όλων των ποικιλιών, αλλά και να διατηρήσουν οι ποικιλίες έντονα αρώματα και καλές οξύτητες. Ο Σεπτέμβρης ήταν σχετικά ζεστός, με μεγάλη διαφορά ημερήσιας και νυκτερινής θερμοκρασίας και χωρίς πολλές βροχοπτώσεις, οδηγώντας σε παρατεταμένη ωρίμανση τις ποικιλίες, αλλά και στην συγκομιδή υγιών σταφυλιών.  Παρόμοιες ήταν και οι συνθήκες το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Οι περισσότερες ποικιλίες τρυγήθηκαν μέσα στο Σεπτέμβρη, με εξαίρεση το Ασύρτικο και το Ξινόμαυρο που τρυγήθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη.


                       Τα αξιοπρόσεκτα της χρονιάς

Οι αυξημένες βροχοπτώσεις οδήγησαν στην αύξηση της παραγωγής στα περισσότερα αμπελοτεμάχια, αναγκάζοντάς μας να αραιώσουμε ιδιαίτερα τις ερυθρές μας ποικιλίες. Οι γενικά χαμηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια της ωρίμανσης ευνόησαν κυρίως στις λευκές και τις πρώιμες ερυθρές ποικιλίες

 

Εκτίμηση της χρονιάς


 Χαρούλα, λευκός 2020: Εξαιρετική οξύτητα, πολύ καλή αλκοόλη, μύτη έντονα φρουτώδης αλλά και βοτανική με γεμάτο, δροσερό στόμα.

 Χαρούλα, ερυθρός 2020: Μέτριος αλκοολικός τίτλος και μέτρια οξύτητα, καλό  χρώμα, πολύ καλό σώμα, τυπικά αρώματα πολύ καλή έντασης, με καλές τανίνες.

 Αργατία Νάουσα 2020: Πολύ καλός αλκοολικός τίτλος, έντονα φρουτώδη αρώματα,  μέτριο χρώμα, πολύ ωραίες και μαλακές τανίνες, καλό σώμα, καλή οξύτητα, πολύ μακριά επίγευση.