Δελτίο Τρύγου 2019


 Ο καιρός στη διάρκεια του βλαστικού κύκλου


Ο χειμώνας ήταν αρκετά ψυχρός, ενώ ο Μάρτιος σχετικά ζεστός, με αποτέλεσμα τα μάτια να φουσκώσουν νωρίς. Ο ψυχρός και  βροχερός Απρίλιος όμως καθυστέρησε την έκπτυξή τους  κατά 10 μέρες σε σχέση με το 2018. Η καθυστέρηση αυτή διατηρήθηκε και στην ανθοφορία εξαιτίας των βροχερών και ψυχρών συνθηκών του Μαίου.  Οι έντονες βροχοπτώσεις μέχρι τα μέσα του Ιούλη οδήγησαν σε αυξημένη πίεση τόσο του περονοσπόρου, όσο και του ωιδίου,  αλλά και σε αύξηση της ζωηρότητας και της παραγωγής των αμπελώνων μας.  

Ο περκασμός για τους ίδιους λόγους πραγματοποιήθηκε οψιμότερα κατά μία εβδομάδα.Ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβρης ήταν εξαιρετικοί για την ωρίμανση των αμπελιών, με μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος μεταξύ ημερήσιας και νυκτερινής θερμοκρασίας και χωρίς βροχοπτώσεις.


Η πρώιμη Μαλαγουζιά τρυγήθηκε στο τέλος του Αυγούστου, ενώ το Ασύρτικο πρωιμότερα σε σχέση με πέρσι, στις αρχές του Σεπτέμβρη. Ο τρύγος των ερυθρών ποικιλιών ξεκίνησε με τη Μαυροδάφνη στις 15 Σεπτέμβρη και ολοκληρώθηκε στο τέλος Σεπτέμβρη με το Ξινόμαυρο.  


Τα αξιοπρόσεκτα της χρονιάς


Οι ευνοϊκές για την βλάστηση και την ανάπτυξη θερμοκρασίες και η αυξημένη βροχόπτωση μέχρι και τα μέσα Ιούλη, οδήγησαν σε αύξηση της ζωηρότητας και της παραγωγής των αμπελώνων μας, αναγκάζοντάς μας να πραγματοποιήσουμε περισσότερα θερινά κλαδέματα και να αραιώσουμε το φορτίο με δύο περάσματα, στα μέσα του περκασμού και στην ολοκλήρωσή του. Ο ξηρός Αύγουστος και ο επίσης ξηρός Σεπτέμβρης με τις σχετικά δροσερές θερμοκρασίες οδήγησαν σε καταπληκτική ωριμότητα τις ποικιλίες με ταυτόχρονη διατήρηση της οξύτητας και των αρωμάτων τους, ενώ και το χρώμα των ερυθρών ποικιλιών ήταν σαφώς εντονότερο σε σχέση με αυτό του 2018. Φέτος στη λευκή Χαρούλα το Αθήρι αντικαταστάθηκε με λευκό από Ξινόμαυρο

Εκτίμηση χρονιάς: 


Χαρούλα, λευκός 2019: Εξαιρετική οξύτητα (σε αυτό συνέβαλλε και το λευκό από Ξινόμαυρο),  πολύ καλή αλκοόλη, μύτη εντονότερη σε σχέση με αυτήν του 2018, με εντονότερο το φρουτώδη και βοτανικό χαρακτήρα και με πιο γεμάτο δροσερό στόμα. Ένα κρασί που υπόσχεται να κερδίσει τόσο τους φίλους των φρέσκων κρασιών, όσο και τους λάτρεις των παλαιωμένων λευκών.

Χαρούλα, ερυθρός 2019: Σχετικά υψηλόβαθμο με μέτρια οξύτητα, πολύ καλό  χρώμα, πολύ καλό σώμα, τυπικά αρώματα πολύ καλή έντασης και βελούδινο στόμα.

Αργατία Νάουσα 2019: Πολύ καλός αλκοολικός τίτλος, έντονα φρουτώδη αρώματα,  πολύ καλό χρώμα, πολύ ωραίες και μαλακές τανίνες, πολύ καλό σώμα, καλή οξύτητα, πολύ μακριά επίγευση.