Δελτίο τρύγου 2018


Ο καιρός στη διάρκεια του βλαστικού κύκλου

Ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ήπιος και η άνοιξη ζεστή με αποτέλεσμα οι ποικιλίες να ξεκινήσουν σχετικά νωρίς το βλαστικό τους κύκλο, αλλά με μεγάλη ανομοιομορφία στην έκπτυξη.

 Ο Απρίλιος ήταν σχετικά ξηρός και ζεστός και έτσι δεν υπήρξε πίεση περονοσπόρου πριν την ανθοφορία, η οποία σημειώθηκε στα μέσα με τέλος του Μάη, αλλά ήταν επίσης ανομοιόμορφη, όπως και η έκπτυξη.

Το καλοκαίρι ήταν πολύ δροσερό και εξαιρετικά βροχερό με αποτέλεσμα να εμφανιστεί περονόσπορος στα φύλλα της κορυφής στην Κράσνα. Η μεγάλη όμως φυλλική επιφάνεια των αμπελώνων μας βοήθησε ώστε οι ποικιλίες να ωριμάσουν χωρίς κανένα πρόβλημα, με τις λευκές ποικιλίες να ωριμάζουν αργότερα από ότι συνήθως και τις ερυθρές πρωιμότερα.

 

Φαινολογικά στάδια του αμπελιού:


Έκπτυξη: 24 Μάρτη στη Λάκκα, τέλος Μάρτη στην Κράσνα

Άνθηση: Μέσα Μάη στη Λάκκα, τέλος Μάη στην Κράσνα

Περκασμός: 13 Ιούλη στη Μαλαγουζιά και την Μαυροδάφνη, 20 Ιουλη στο Ασύρτικο και το Αθήρι, 28 Ιούλη στο Ξινόμαυρο και τη Νεγκόσκα

Τρύγος: Μαλαγουζιά 28 Αυγούστου, Ασύρτικο-Αθήρι 20 Σεπτέμβρη, Μαυροδάφνη 22 Σεπτέμβρη, Ξινόμαυρο 24-26 Σεπτέμβρη

 

Τα αξιοπρόσεκτα της χρονιάς

Το δροσερό καλοκαίρι οδήγησε σε αυξημένη αρωματική ένταση τόσο τις λευκές, όσο και τις ερυθρές ποικιλίες, αλλά οι ερυθρές παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα ανθοκυανών και φαινολικών γενικά ενώσεων, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών της περιόδου περκασμός-ωρίμανση.


Εκτίμηση χρονιάς: 

Χαρούλα λευκός 2018:
 Πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στην αλκοόλη και την οξύτητα, μύτη τυπική, καλύτερης έντασης σε σχέση με τη χρονιά του 2017, πολύ ωραίο στόμα. 
Χαρούλα ερυθρός 2018: Σχετικά υψηλόβαθμο με μέτρια οξύτητα, καλό  χρώμα, πολύ καλό σώμα, τυπικά αρώματα πολύ καλή έντασης, βελούδινο στο στόμα.

Αργατία Νάουσα 2018: Πολύ καλός αλκοολικός τίτλος, έντονα φρουτώδη αρώματα,  μέτριο χρώμα, πολύ ωραίες και μαλακές τανίνες, καλό σώμα, καλή οξύτητα.