Δελτίο τρύγου 2016


Ο καιρός στη διάρκεια του βλαστικού κύκλου

Η χρονιά ξεκίνησε με μειωμένα υδατικά αποθέματα και σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οδηγώντας σε μία σχετικά πρώιμη, αλλά και ανομοιόμορφη έκπτυξη όλων των ποικιλιών. Η άνθηση λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων και των σχετικά χαμηλών θερμοκρασιών του Μαίου, ήταν παρατεταμένη, ανομοιόμορφη και ολοκληρώθηκε κανονικά στο τέλος του Μάη. Παρόλη τη μεγάλη πίεση του περονοσπόρου λόγω του βροχερού Μάη, ο σχετικά ξηρός Ιούνης που ακολούθησε δεν επέτρεψε την ανάπτυξη του μύκητα.
Το καλοκαίρι ήταν μέτρια ζεστό, με τους πρώτους δύο μήνες σχετικά ξηρούς. Οι ευνοικές θερμοκρασίες και η έλλειψη βροχοπτώσεων οδήγησαν στην πρώιμη εμφάνιση του περκασμού, 10-15 μέρες νωρίτερα.
Τον Αύγουστο, έπεσαν κάποιες βροχές, οι οποίες μάλλον βοήθησαν την ωρίμανση των σταφυλιών, ενώ οι μέτρια ζεστές ημέρες και οι δροσερές νύκτες του μήνα αυτού συνέβαλλαν από τη μία πλευρά στη διατήρηση της οξύτητας και του αρωματικού δυναμικού όλων των ποικιλιών, και από την άλλη στην απόκτηση ικανοποιητικού φαινολικού δυναμικού στις ερυθρές ποικιλίες.
Ένα τετραήμερο συνεχούς βροχόπτωσης το δεύτερο πενθήμερο του Σεπτέμβρη, επιβράδυνε το ρυθμό ωρίμανσης κυρίως του Ξινόμαυρου και της Νεγκόσκας, ευτυχώς παροδικά, αφού η βελτίωση του καιρού και η έλλειψη βροχοπτώσεων στη συνέχεια μας επέτρεψαν να τρυγήσουμε και τις δύο όψιμες ποικιλίες μας σε πολύ καλό επίπεδο ωριμότητας.
Το Ξινόμαυρο της Λάκκας και ιδιαίτερα το αμπελοτόπι των Φίλων του Ξινόμαυρου ήταν αυτό που έκλεψε την παράσταση.

Φαινολογικά στάδια του αμπελιού:
 Οι περισσότερες ποικιλίες ξεκίνησαν σχετικά πρωιμότερα το βλαστικό τους κύκλο, το πρώτο πενθήμερο του Απρίλη, ενώ η ανθοφορία πραγματοποιήθηκε στις συνήθεις ημερομηνίες, το τελευταίο δεκαήμερο του Μάη. Ο περκασμός ξεκίνησε πολύ πρώιμα σε όλες τις ποικιλίες (μέσα Ιούλη-αρχές Αυγούστου), ενώ η ωρίμανση όλων των ποικιλιών ήταν επίσης πρώιμη, 5-10 μέρες, ανάλογα με την ποικιλία και το αμπελοτόπι. Ο τρύγος της Μαλαγουζιάς ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου, το Ασύρτικο και το Αθήρι τρυγήθηκαν στις 6 Σεπτέμβρη, όπως και η Μαυροδάφνη, ενώ ο τρύγος του Ξινόμαυρου και της Νεγκοσκας ξεκίνησε στις 18 Σεπτέμβρη και ολοκληρώθηκε στις 27 του ίδιου μήνα.

Αμπελουργική διαχείριση της χρονιάς
Η χρονιά κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από πλευράς ασθενειών. Ένας όψιμος περονόσπορος στα νεαρά φύλλα της κορυφής στους αμπελώνες στην Κράσνα, εξαιτίας των βροχοπτώσεων των αρχών του Σεπτέμβρη, δε δημιούργησε κάποιο σημαντικό πρόβλημα, ενώ και το ωίδιο που συνήθως εμφανίζεται στη διάρκεια του καλοκαιριού στους αμπελώνες της Λάκκας, αντιμετωπίστηκε πολύ εύκολα.
Λόγω των καιρικών συνθηκών στη διάρκεια της χρονιάς, ποτίστηκαν μόνο οι αμπελώνες του Ξινόμαυρου στη Λάκκα και το αμπελοτόπι της Μαυροδάφνης.

Τα αξιοσημείωτα της χρονιάς
Ο πιο πρώιμος περκασμός της τελευταίας 10ετίας.
Εξαιρετικά αρώματα και εξαιρετική οξύτητα, τόσο στις λευκές, όσο και στις ερυθρές ποικιλίες
Πολύ καλή τροφοδοσία των φυτών του Ξινόμαυρου με κάλιο με αποτέλεσμα πολύ καλό pH στα κρασιά.
Εξαιρετική εκχύλιση ανθοκυανών στη Μαυροδάφνη και τη Νεγκόσκα, πολύ καλή στο Ξινόμαυρο.

Εκτίμηση χρονιάς:

Λευκή Αργατία:
Πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στην αλκοόλη και την οξύτητα, μύτη τυπική, καλής έντασης, πολύ ωραίο στόμα. Χρονιά ποιοτικά  εφάμιλλη του 2015

Ερυθρός Αργατία: Πολύ καλή ισορροπία αλκοόλης-οξύτητας, πολύ καλό  χρώμα, καλό σώμα, τυπικά αρώματα πολύ καλή έντασης. Χρονιά καλύτερη του 2015

Αργατία Νάουσα: Πολύ καλός αλκοολικός τίτλος, έντονα φρουτώδη αρώματα,  καλό χρώμα, πολύ ωραίες τανίνες, καλό σώμα, καλή οξύτητα, αλλά και πολύ καλό pH. Ένα Ξινόμαυρο που μοιάζει καλύτερο από αυτό του 2015.