Δελτίο τρύγου 2015


Η οινική χρονιά του 2015

Μια εξαιρετική χρονιά για τις πρώιμες ποικιλίες και αρκετά καλή για το Ξινόμαυρο. Ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Μέχρι τέλος Αυγούστου με μέσα Σεπτέμβρη προετοιμαζόμασταν για μια μεγάλη χρονιά για το Ξινόμαυρο. Όμως οι συνεχείς βροχοπτώσεις και το χαλάζι στα μέσα του μήνα, ευτυχώς μικρής έντασης, ανέκοψαν την μέχρι τότε εξαιρετική πορεία ωρίμανσης του σταφυλιού.

Ο καιρός στη διάρκεια του βλαστικού κύκλου:
Ο  βλαστικός κύκλος του αμπελιού το 2015 κύλισε με σχετικά ήπιες θερμοκρασίες σε όλη σχεδόν τη διάρκειά του και με αρκετές βροχοπτώσεις στο ξεκίνημα και το τέλος του.
Ο Μάρτιος ήταν βροχερός και δροσερός, καθυστερώντας το φούσκωμα των οφθαλμών και την έκπτυξή τους.  Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις του Απριλίου και του Μαΐου δεν ευνόησαν την ανάπτυξη του περονοσπόρου και των άλλων ασθενειών του αμπελιού, με αποτέλεσμα τα σταφύλια να είναι εξαιρετικά υγιή.
Ο Ιούλιος ο μήνας της ανάπτυξης της ράγας ήταν δροσερός και ξηρός, ενώ ο Αύγουστος, ο μήνας του περκασμού, δροσερός και με αρκετές βροχοπτώσεις. Παρόλα αυτά, ο περκασμός ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε νωρίς. Από τις λίγες χρονιές που οι ερυθρές ποικιλίες εμφάνισαν ομοιόμορφο χρωματισμό ραγών σε όλα τα σταφύλια και με κουκούτσια σχετικά ώριμα στο τέλος του Αυγούστου.
Στις αρχές του Σεπτέμβρη, και για διάστημα 2-3 ημερών, η θερμοκρασία ανέβηκε σε ασυνήθιστα για την εποχή επίπεδα, σοκάροντας κυρίως το Ξινόμαυρο. Ακολούθησε ένα αρκετά δροσερό και βροχερό εικοσαήμερο που συνέβαλε στην καθυστέρηση της ωρίμανσης όλων των ποικιλιών. Μάλιστα στα μέσα του Σεπτέμβρη, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το χαλάζι (ελαφρύ αυτή τη φορά) έκανε την εμφάνισή του ευτυχώς μόνο στα αμπελοτόπια του Ξινόμαυρου στη Λάκκα, αναγκάζοντάς μας να τα τρυγήσουμε νωρίτερα από ότι θα θέλαμε. Το Ξινόμαυρο της Κράσνας έκλεψε φέτος την παράσταση.

Φαινολογικά στάδια του αμπελιού:
 Οι περισσότερες ποικιλίες ξεκίνησαν σχετικά όψιμα τον βλαστικό τους κύκλο, στα μέσα του Απρίλη, ενώ η ανθοφορία πραγματοποιήθηκε στις συνήθεις ημερομηνίες, το τελευταίο δεκαήμερο του Μάη. Ο περκασμός ξεκίνησε πρώιμα σε όλες τις ποικιλίες (τέλος Ιούλη-αρχές Αυγούστου), ενώ η ωρίμανση καθυστέρησε κυρίως στις λευκές, αλλά και στο Ξινόμαυρο. Η Μαλαγουζιά τρυγήθηκε στις 5 Σεπτέμβρη, το Ασύρτικο και το Αθήρι στις 15 Σεπτέμβρη, (οψιμότερα από κάθε άλλη χρονιά), στο τέλος του ίδιου μήνα η Μαυροδάφνη, ενώ το Ξινόμαυρο και η Νεγκόσκα στις αρχές με μέσα Οκτώβρη (όπως συνήθως, αλλά με μικρότερη συγκέντρωση σακχάρων). 

Η αμπελουργική διαχείριση της χρονιάς:
Η χρονιά εξελίσσονταν πολύ καλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Άρδευση εφαρμόστηκε μία φορά επιλεκτικά (μόνο στη Μαλαγουζιά και το Ξινόμαυρο στη Λάκκα), ενώ και η φυτοπροστασία ήταν σχετικά εύκολη, αφού η πίεση των ασθενειών δεν ήταν μεγάλη. Μέχρι το τέλος του Αυγούστου δε χρειάστηκε να γίνει καμία ιδιαίτερη επέμβαση. Όλα έδειχναν πως οδεύαμε για μία μεγάλη χρονιά. Όμως οι βροχές του Σεπτέμβρη και το χαλάζι στα μέσα του μήνα κατάφεραν να μας αγχώσουν. Ευτυχώς οι ζημιές τόσο στο φύλλωμα, όσο και στο τσαμπί δεν ήταν μεγάλες. Διαρκείς δειγματοληψίες, γευστικές δοκιμές των ραγών, και ένας επιλεκτικός τρύγος μόνο των ώριμων τσαμπιών, διακοπή του τρύγου και δεύτερος τρύγος των τσαμπιών που αφήσαμε στο πρώτο πέρασμα μετά από 7-10 μέρες μας επέτρεψαν να μαζέψουμε ένα πολύ καλό, ποιοτικά, σταφύλι.  

Τα αξιοσημείωτα της χρονιάς:
•    Εξαιρετικά πρώιμος και ασυνήθιστα ομοιόμορφος χρωματισμός των σταφυλιών του Ξινόμαυρο στο τέλος του Αυγούστου.
•    Υψηλή συγκέντρωση σακχάρων στις λευκές ποικιλίες και τη Μαυροδάφνη, μέτρια στο Ξινόμαυρο και τη Νεγκόσκα
•    Εξαιρετικά αρώματα και οξύτητα, τόσο στις λευκές, όσο και στις ερυθρές ποικιλίες (με εξαίρεση τη Μαυροδάφνη που η οξύτητά της είναι μέτρια προς μικρή).
•    Πολύ καλή τροφοδοσία των φυτών του Ξινόμαυρου με κάλιο με αποτέλεσμα πολύ καλό pH στα κρασιά.
•    Εξαιρετική εκχύλιση ανθοκυανών στη Μαυροδάφνη, καλή στο Ξινόμαυρο και τη Νεγκόσκα.

H εκτίμηση της χρονιάς:

Λευκή Αργατία: Πολύ καλή οξύτητα που δένει όμορφα με την υψηλή αλκοόλη, πολύ καλά και τυπικά της κάθε ποικιλίας αρώματα, πολύ καλή αρωματική ένταση, εξαιρετικό σώμα. Μάλλον μία εξαιρετική χρονιά, όπως και η προηγούμενη.
Ερυθρή Αργατία: Πολύ καλή ισορροπία αλκοόλης οξύτητας, καλό χρώμα, μέτριο σώμα, τυπικά αρώματα πολύ καλή έντασης.
Νάουσα: Μέτριος αλκοολικός τίτλος, έντονα φρουτώδη αρώματα,  καλό χρώμα, πολύ ωραίες τανίνες, μέτριο σώμα, καλή οξύτητα, αλλά και πολύ καλό pH. Ένα Ξινόμαυρο που μοιάζει καλύτερο από το 2014 και μας θυμίζει έντονα το 2010.