Απλά καλό ή εξαιρετικό το 2013;


Η οινική χρονιά του 2013


Ο καιρός στη διάρκεια του βλαστικού κύκλου
Ο Μάρτιος, ο μήνας της προετοιμασίας της έκπτυξης ήταν ως συνήθως μέτρια ψυχρός και βροχερός, ενώ ο Απρίλης, ο μήνας της έκπτυξης, και ο Μάης, ο μήνας της άνθησης ήταν ιδιαίτερα θερμοί.
Ο Ιούνης, ο μήνας της καρπόδεσης και της πρώτης φάσης ανάπτυξης της ράγας ήταν ιδιαίτερα βροχερός και σχετικά ψυχρός, προετοιμάζοντάς μας για αυξημένη παραγωγή. Η χαλαζόπτωση στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Ιούνη (διπλή σε διάστημα λίγων ημερών) κατέστρεψε τα περισσότερα φύλλα που είχαν ήδη σχηματιστεί, μέρος των νεοσχηματισμένων  σταφυλών (τμήματα βοστρύχων ή και ολόκληρους τους βόστρυχες, ιδιαίτερα στο Ξινόμαυρο καθώς και αρκετές ράγες). Η ζημιά ήταν διαφορετικού ευτυχώς μεγέθους σε κάθε αμπελοτόπι.
Ο Ιούλιος ήταν σχετικά δροσερός και ξηρός, ενώ ο Αύγουστος ξηρός και ζεστός, με τη μέση θερμοκρασία να βρίσκεται ψηλότερα της συνηθισμένης, χωρίς όμως να υπάρχουν καύσωνες. Αλλά και ο Σεπτέμβρης, ήταν σχετικά ζεστός και ξηρός, αφήνοντάς μας να τρυγήσουμε με ηρεμία και με το ρυθμό μας τα σταφύλια που στις περισσότερες ποικιλίες είχαν πολύ καλή έως εξαιρετική ωρίμανση.


Φαινολογικά στάδια του αμπελιού

 Οι περισσότερες ποικιλίες ξεκίνησαν κανονικά τον κύκλο τους, στις αρχές του Απρίλη, το ίδιο έγινε και με την ανθοφορία. Το τρίτο δεκαήμερο του Μάη είχαν ανθήσει όλες οι ποικιλίες, προμηνύοντας μια κανονική χρονιά. Βέβαια στην περιοχή μας (αλλά και διεθνώς από όσο γνωρίζω), ποτέ δεν καταφέραμε να βρούμε σχέση μεταξύ της ημερομηνίας έκπτυξης ή και άνθησης και του χρόνου τρυγητού. Αντίθετα συσχέτιση υπάρχει μεταξύ του χρόνου εμφάνισης του περκασμού και της ημερομηνίας τρυγητού για την παραγωγή του ίδιου τύπου κρασιού. Έτσι φέτος οι πρώτες ράγες της Μαλαγουζιάς που μαλάκωσαν και άρχισαν να αλλάζουν χρώμα παρατηρήθηκαν γύρω στις 10 Ιούλη, ένα δεκαήμερο νωρίτερα από ότι συνήθως, ενώ του Ξινόμαυρου στο τέλος του Ιούλη, προβληματίζοντάς μας εξαιτίας της υπερβολικά πρώιμης εμφάνισής τους. 
Και όπως ήταν αναμενόμενο, ο τρύγος των περισσότερων ποικιλιών ξεκίνησε μία εβδομάδα με 10 μέρες πρωιμότερα από ότι συνήθως. Ξεκινήσαμε στις 20 Αυγούστου με τη Μαλαγουζιά και τελειώσαμε 26 Σεπτέμβρη με το τελευταίο αμπελοτόπι του Ξινόμαυρου.


Αμπελουργική διαχείριση της χρονιάς

Λόγω της χαλαζόπτωσης του Ιούνη, ούτε λόγος φυσικά για αφαίρεση των ταχυφυών. Το κατεστραμμένο φύλλωμα εκτός των άλλων προμήνυε και εγκαύματα εάν το καλοκαίρι ήταν πολύ ζεστό. Από την άλλη, η διατήρηση των ταχυφυών ιδιαίτερα στα πιο νεαρά και πιο ζωηρά αμπέλια, σήμαινε αυξημένο κίνδυνο προσβολής ωιδίου, αφού οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές για την ανάπτυξή του μύκητα.
Διπλό θειάφισμα και κάποιες ελάχιστες ελαφρές προσβολές σταφυλών ή ραγών κάτω από το σημείο που να δικαιολογούν επιπλέον επέμβαση, το αποτέλεσμα.
Εξαιτίας του χαλαζιού καθυστέρησε πολύ και το κορυφολόγημα και όταν εφαρμόστηκε δεν ήταν καθόλου αυστηρό, ώστε να διατηρηθεί όσο περισσότερο φύλλωμα ήταν δυνατό. Ευτυχώς, ο ρυθμός βλάστησης στη συνέχεια, λόγω των ευνοϊκών θερμοκρασιών και της επάρκειας νερού στο έδαφος ήταν πολύ έντονος. Πολύ γρήγορα σχηματίστηκαν νέα φύλλα που ανέλαβαν τη φωτοσύνθεση στη θέση των κατεστραμμένων και μας ανάγκασαν  στο τέλος του Ιούλη σε ένα δεύτερο κορυφολόγημα.
Και εδώ φάνηκε και πάλι η ευαισθησία του Ξινόμαυρου στην ξηρασία και στις θερμοκρασίες άνω των 35ο C. Τέλος Ιούλη άρχισαν τα σημάδια της έλλειψης νερού, στα νεαρά αμπελοτόπια, ενώ τα παλιά συνέχιζαν τον κύκλο τους ανεπηρέαστα. Ο ζεστός και ξηρός όμως Αύγουστος επέβαλαν και δεύτερη και τρίτη άρδευση στα νέα και μία ολίγων ωρών στα παλαιά αμπελοτόπια.
Την ώρα του τρύγου, την καθιερωμένη προσεκτική διαλογή των σωστών σταφυλιών για την κάθε ποικιλία στο αμπέλι ακολούθησε μια δεύτερη διαλογή στο οινοποιείο, σταφυλών και ραγών, πριν την αποβοστρύχωση


Τα αξιοσημείωτα της χρονιάς


Ατελής ανάπτυξη γιγάρτων στο Ξινόμαυρο (Στη ράγα του Ξινόμαυρου υπήρχαν συνήθως ένα καλά ανεπτυγμένο και σχετικά ώριμο γίγαρτο και 1-2 ατελούς ανάπτυξης).
Πικράδα στο φλοιό του Ξινόμαυρου (σημάδι stress) μέχρι το τέλος του Αυγούστου, και επαναφορά στα συνήθη οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μετά τις 20 Σεπτέμβρη.
Πολύ γρήγορη εκχύλιση των ανθοκυανών (ήδη από την πρώτη μέρα)-πολύ καλό χρώμα στα ερυθρά κρασιά.
Εξαιρετικά, τυπικά αρώματα και πολύ καλή οξύτητα σε όλες τις ποικιλίες, ακόμα και στη Μαλαγουζιά.

Αρκετά αργές ζυμώσεις στα λευκά, 2-3 μέρες συντομότερες στα ερυθρά.


Εκτίμηση της χρονιάς


Λευκές ποικιλίες: Πολύ καλή οξύτητα, πολύ καλά και τυπικά της κάθε ποικιλίας αρώματα, εξαιρετικό σώμα. Μάλλον εξαιρετική για τις λευκές μας ποικιλίες χρονιά.
Νεγκόσκα, Μοσχόμαυρο, Μαυροδάφνη (πειραματική): Πολύ καλά αρώματα, τυπική της κάθε ποικιλίας οξύτητα, πολύ καλό χρώμα, μάλλον μέτριο σώμα, με εξαίρεση τη Μαυροδάφνη που έχει πολύ καλό σώμα.
Ξινόμαυρο: Πολύ καλά φρουτώδη, αλλά και τυπικά της ποικιλίας αρώματα, πολύ καλό χρώμα, τυπική οξύτητα, καλό pH,  καλό σώμα, μάλλον πολύ καλή ως εξαιρετική χρονιά για το Ξινόμαυρο.