Δελτίο τρύγου 2011


Μια εξαιρετική χρονιά τόσο για τις λευκές, όσο και για τις ερυθρές μας ποικιλίες
Η χρονιά ξεκίνησε με πολλές βροχοπτώσεις που συνεχίστηκαν μέχρι και τα μέσα του Ιούνη και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα η έκπτυξη των περισσότερων ποικιλιών να καθυστερήσει μία εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Έτσι η Μαλαγουζιά, το Αθήρι το Ασύρτικο και η Μαυροδάφνη ξεκίνησαν τη βλάστηση στα μέσα του Απρίλη, ενώ το Ξινόμαυρο, η Νεγκόσκα και το Μοσχόμαυρο μετά τις 20 Απρίλη.
Η αυξημένη σχετική υγρασία, οι χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες και οι αυξημένες βροχοπτώσεις ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού μέχρι τα μέσα του Ιούνη. Οι συνθήκες αυτές είχαν σα συνέπεια την ελαφριά προσβολή των ευαίσθητων ποικιλιών όπως η Μαλαγουζιά και το Ασύρτικο από περονόσπορο, παρόλη την επιμελημένη προστασία με χαλκό. Οι ερυθρές ποικιλίες, απόλυτα εγκλιματισμένες στην περιοχή αντιστάθηκαν στην αυξημένη πίεση της ασθένειας. Λόγω των συνθηκών αυτών, η άνθηση καθυστέρησε κατά μία εβδομάδα και πραγματοποιήθηκε στα μέσα του Ιούνη σε όλες τις ποικιλίες.
Ο Ιούνιος ήταν δροσερός, ενώ τόσο ο Ιούλιος, όσο και ο Αύγουστος ήταν πολύ ζεστοί και ξηροί μήνες. Ευτυχώς δεν σημειώθηκαν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, όπως τον προηγούμενο χρόνο. Έτσι τα φυτά δεν υπέστησαν κανένα θερμικό σοκ τους καλοκαιρινούς μήνες και έφτασαν στον περκασμό στις συνήθεις ημερομηνίες για την κάθε ποικιλία, τέλος Ιούλη με αρχές Αυγούστου για τη Μαλαγουζιά, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου για το Ασύρτικο, το Αθήρι, τη Μαυροδάφνη και το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου για το Ξινόμαυρο, τη Νεγκόσκα και το Μοσχόμαυρο.
Άρδευση εφαρμόστηκε μόνο στο υπερβολικά ευαίσθητο στην ξηρασία Ξινόμαυρο και στη Μαυροδάφνη. Η διατήρηση υψηλού βλαστικού τείχους σε συνδυασμό με την μη εφαρμογή ξεφυλλίσματος,  συνέβαλλαν στην αποφυγή εγκαυμάτων και στη διατήρηση του αρωματικού δυναμικού και της οξύτητας της κάθε ποικιλίας.
Η Μαλαγουζιά ωρίμασε όπως και πέρσι στις αρχές του Σεπτέμβρη, ενώ το Ασύρτικο και το Αθήρι στα μέσα Σεπτέμβρη.
Ο Σεπτέμβρης ήταν ζεστός με την ημερήσια θερμοκρασία κοντά στους 25-28ο C και τη νυχτερινή στους 18-20ο C, εξασφαλίζοντας την αργή και παρατεταμένη ωρίμανση τόσο της μεσοπρώιμης Μαυροδάφνης, όσο και των όψιμών μας ποικιλιών (Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Μοσχόμαυρο).
Τα 150 mm!!! βροχής που έπεσαν μετά τα μέσα Σεπτέμβρη, δεν επηρέασαν σημαντικά την υγεία του σταφυλιού, απλά καθυστέρησαν τη συγκέντρωση σακχάρων. Η φαινολική ωριμότητα των ερυθρών  σταφυλιών εξαιτίας της παρατεταμένης περιόδου ωρίμανσης και των ευνοϊκών θερμοκρασιών αυτής της περιόδου, ήταν εξαιρετική.
Οι ερυθρές ποικιλίες τρυγήθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του  Οκτώβρη. Ξεκινήσαμε με ένα νεαρό Ξινόμαυρο που είχε κλαδευτεί από τους «Φίλους του Ξινόμαυρου», συνεχίσαμε με τη Μαυροδάφνη, το παλιό Ξινόμαυρο, το Μοσχόμαυρο και τέλος τη Νεγκόσκα.
Όλα τα κρασιά έχουν πλέον αποζυμώσει. Έχουν μέτρια υψηλό αλκοολικό τίτλο (13-13,5%), πολύ καλή οξύτητα, πολύ καλούς φαινολικούς δείκτες και εντυπωσιακά χρώματα (τα καλύτερα ίσως της τελευταίας δεκαετίας).
Μοιάζει σα μια υπέροχη χρονιά σε πείσμα της γενικότερης ζοφερής χρονιάς που ως χώρα διανύουμε.