Δελτίο τρύγου του 2010
Η χρονιά ξεκίνησε με αυξημένα υδατικά αποθέματα και συνηθισμένες για την εποχή θερμοκρασίες. Έτσι τα αμπέλια ξεκίνησαν το βλαστικό τους κύκλο κανονικά, στις αρχές του Απρίλη. Οι βροχοπτώσεις συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης, αλλά και το μήνα Ιούνιο και σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές θερμοκρασίες της εποχής οδήγησαν τα φυτά σε γρήγορο ρυθμό βλάστησης και σε μία μικρή καθυστέρηση στην άνθηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο τέλος του Μάη (25 Μάη Μαλαγουζιά ,Μαυροδάφνη, 28 Μάη Ασύρτικο, Αθήρι, 30 Μάη Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα και Μοσχόμαυρο)
Τον Ιούλιο οι θερμοκρασίες ήταν σχετικά υψηλές, χωρίς όμως να σημειωθούν καύσωνες. Ο ρυθμός βλάστησης επιβραδύνθηκε και κάπου στα μέσα του Ιούλη σταμάτησε η βλαστική αύξηση και άρχισε δειλά δειλά ο περκασμός στις 25 Ιούλη για τη Μαυροδάφνη, στο τέλος του μήνα για τις υπόλοιπες ποικιλίες. Ήδη στα μέσα του Αυγούστου ο περκασμός είχε σχεδόν ολοκληρωθεί για τις περισσότερες ποικιλίες (για το Ξινόμαυρο, τη Νεγκόσκα και το Μοσχόμαυρο ασυνήθιστα νωρίς.
Στα μέσα του Αυγούστου έκανε την εμφάνισή του ο καύσωνας με τη θερμοκρασία να ξεπερνά για 3-4 μέρες τους 40ο C. Και ενώ όλα έδειχναν ότι ο τρύγος των περισσότερων ποικιλιών θα είναι πρώιμος, ο καύσωνας σόκαρε τα φυτά και επιβράδυνε τη διαδικασία της ωρίμανσης.
Στο τέλος του Αυγούστου η νυκτερινή θερμοκρασία έπεσε πολύ για την εποχή, κάτω από τους 14ο C, κάτι που επαναλήφθηκε αρκετές μέρες και το Σεπτέμβριο. Έτσι ήδη από το τέλος Αυγούστου ο φλοιός των περισσότερων ποικιλιών φαίνονταν ασυνήθιστα παχύς και των ερυθρών ποικιλιών εμφάνιζε μια εντυπωσιακή πικράδα.
Προφανώς οι απότομες εναλλαγές των θερμοκρασιών κινητοποίησαν στο εσωτερικό των φυτών αμυντικούς μηχανισμούς και τα οδήγησαν στην παραγωγή αυξημένων φαινολικών ενώσεων στους φλοιούς των σταφυλιών, αλλά καθυστέρησαν και το σχηματισμό σακχάρων. Είναι από τις σπάνιες φορές που η φαινολική ωριμότητα προηγήθηκε της συσσώρευσης σακχάρων. Περιμένοντας τη συγκέντρωση σακχάρων και την εξάλειψη της πικράδας του φλοιού, ελέγχοντας αναλυτικά και γευστικά τις ράγες οδηγηθήκαμε τελικά σε όψιμο τρύγο σε όλες τις ποικιλίες μας.
Τρυγήσαμε τις λευκές μας ποικιλίες (Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αθήρι) στις 20 Σεπτέμβρη, όπως και τη Μαυροδάφνη και μία μικρή ποσότητα Ξινόμαυρου στις 3 Οκτώβρη. Ακολούθησαν περισσότερο από 40 mm βροχής τον Οκτώβρη και τελειώσαμε τον τρύγο του υπόλοιπου Ξινόμαυρου, της Νεγκόσκας και του Μοσχόμαυρου στις 7-10 Οκτώβρη.
Η υγιεινή των σταφυλιών παρόλη τη βροχή που προηγήθηκε, ήταν καλή, λόγω της μειωμένης ζωηρότητας, της χαμηλής παραγωγής, των ορθών, προσαρμοσμένων στο κάθε αμπελοτεμάχιο, καλλιεργητικών τεχνικών και της διαλογής που γίνεται στο οινοποιείο.
Η παραγωγή στο Ξινόμαυρο κυμάνθηκε στα 600-800 κιλά/στρ ανάλογα με το αμπελοτεμάχιο, της Μαυροδάφνης στα 500 κιλά, του Μοσχόμαυρου και της Νεγκόσκας στα 900 κιλά, και των λευκών μας ποικιλιών στα 1000 κιλά/στρ.
Η αργή ωρίμανση των λευκών μας ποικιλιών περιμένουμε να μας οδηγήσει σε κρασιά αρωματικά, υψηλόβαθμα μεν, αλλά και με καλή οξύτητα.
Το ερυθρό κρασί από Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Μοσχόμαυρο και Μαυροδάφνη περιμένουμε να είναι βαθύχρωμο, αρωματικό, με μέτριο αλκοολικό τίτλο, ενώ το Ξινόμαυρο μέτρια υψηλόβαθμο, βαθύχρωμο με μαλακές τανίνες. Για να δούμε!!!