Δελτίο τρύγου 2009


 Κύρια χαρακτηριστικά της χρονιάς, ήταν η αυξημένη βροχόπτωση μέχρι και τα μέσα του Ιούλη σε συνδυασμό με ευνοϊκές για τη βλάστηση και την αργή ωρίμανση θερμοκρασίες.
Ο βλαστικός κύκλος ξεκίνησε στα μέσα του Απρίλη, οψιμότερα κατά μία εβδομάδα σε σχέση με άλλες χρονιές. Ο Μάης ήταν ιδιαίτερα βροχερός με κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και η άνθηση πραγματοποιήθηκε στα τέλη του μήνα όπως συνήθως. Λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων παρατηρήθηκαν σε κάποιους από τους αμπελώνες μας μικρές προσβολές  περονοσπόρου που δεν δημιούργησαν όμως ιδιαίτερα προβλήματα.  Από τον περκασμό και μετά και όσο πλησιάζαμε στην ωρίμανση εμφανίστηκε κυρίως στο Ξινόμαυρο του αμπελοτεμαχίου 2 (το μοναδικό που προέρχεται από πληθυσμό και όχι κλώνο) έντονη ξήρανση της ράχης, λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων που συνέβαλλαν στη διατάραξη της ισορροπίας καλίου- ασβεστίου-μαγνησίου.
Οι ιδανικές για τη βλάστηση θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την αυξημένη εδαφική υγρασία συνέβαλλαν στην καθυστέρηση της διακοπής της βλάστησης, σε έναν δεύτερο κύκλο κορυφολογήματος και στην καθυστέρηση της ωρίμανσης των περισσότερων ποικιλιών.

Μετά τα μέσα του Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ένα ελαφρό ξεφύλλισμα στο Ξινόμαυρο ώστε να βελτιωθεί το μικροκλίμα στο επίπεδο του σταφυλιού και να αποφευχθεί μελλοντική προσβολή βοτρύτη, αφού ο τελευταίος ψεκασμός των αμπελώνων μας έγινε στο τέλος του Ιούλη και μέχρι τον τρυγητό μεσολάβησε διάστημα περισσότερο των δύο μηνών που τα σταφύλια ήταν ακάλυπτα .
Η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο και το Αθήρι ωρίμασαν σε δροσερές συνθήκες, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη (μία εβδομάδα οψιμότερα σε σχέση με το 2008) και έδωσαν  κρασιά υψηλόβαθμα, αρωματικά,  με καλή οξύτητα και αρκετό όγκο.
Οι ερυθρές μας ποικιλίες (Ξινόμαυρο, Νεγκόσκα, Μοσχόμαυρο) τρυγήθηκαν όψιμα στις 12 Οκτώβρη. Η παραγωγή ήταν αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ακολούθησε πολύ προσεκτική διαλογή των σταφυλιών πριν το εκραγιστήριο. Οι πρώτες ενδείξεις μας επιτρέπουν να μιλάμε για σχετικά υψηλόβαθμα, φρουτώδη, μέτριου χρώματος και όγκου ερυθρά κρασιά με καλή ισορροπία ανάμεσα την αλκοόλη και την οξύτητα και με ιδιαίτερα μαλακές τανίνες.