Δελτίο τρύγου 2006


Τα κύρια χαρακτηριστικά της ήταν η ιδιαίτερα βροχερή άνοιξη, με τη βροχόπτωση να φθάνει μέχρι τον Ιούνιο, το μέσο όρο μιας συνήθους χρονιάς (600 mm) και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του περκασμού.

Οι πολλές ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις, σε συνδυασμό με τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, είχαν σαν αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έκπτυξης των οφθαλμών όλων των ποικιλιών, καθυστέρηση που παρατηρήθηκε και στην άνθησή τους.

Στη συνέχεια επικράτησαν ξηροθερμικές συνθήκες με τη θερμοκρασία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να ξεπερνά τους 40οC που  οδήγησαν στο έγκαιρο σταμάτημα της βλάστησης και στην έναρξη της ωρίμανσης στις συνήθεις, για την κάθε ποικιλία, ημερομηνίες.

Στη συνέχεια μετά τις 20 Αυγούστου η νυχτερινή θερμοκρασία επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα δίνοντας τη δυνατότητα διατηρήσουν οι ποικιλίες τον αρωματικό τους χαρακτήρα.

Ο τρύγος πραγματοποιήθηκε αρχές Σεπτέμβρη για τη Μαλαγουζιά, μέσα Σεπτέμβρη για το Ασύρτικο και το Αθήρι και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη για τις ερυθρές ποικιλίες.

Το Ξινόμαυρο τρυγήθηκε στις 10 Οκτώβρη, μετά από μία μικρής διάρκειας βροχή, που είχε σαν αποτέλεσμα μία μικρή αραίωση του χυμού. 

Οι λευκές ποικιλίες έδωσαν αρωματικά, με πολύ καλή οξύτητα κρασιά, με αρκετό σώμα και όγκο, ενώ οι ερυθρές έδωσαν ένα  βαθύχρωμο ερυθρό, φρουτώδες φρέσκο κρασί και ένα Ξινόμαυρο φίνο, με κερασένιες ανταύγειες, μέτριο σώμα και μαλακές τανίννες.  Κατεβάστε το σχετικό pdf