Δελτίο Τρύγου 2007


Η χρονιά του 2007 στους αμπελώνες της Αργατίας

Η χρονιά ξεκίνησε με ελάχιστες βροχοπτώσεις και με υψηλές σχετικά θερμοκρασίες καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης που συνέβαλλαν στην πρώιμη έκπτυξη των ποικιλιών.

Ακολούθησαν λίγες βροχές το Μάιο και τον Ιούνιο που είχαν σα συνέπεια την αύξηση του μήκους των σταφυλιών, προμηνύοντας αυξημένη παραγωγή.

Όμως οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έβαλαν φρένο στη βλαστική αύξηση και τα φυτά άρχισαν αρκετά πρώιμα να δουλεύουν για το σταφύλι.

Η αυξημένη φυλλική επιφάνεια των φυτών, η εφαρμοζόμενη άρδευση και ο προσανατολισμός των γραμμών φύτευσης στους αμπελώνες μας (Β-Ν) είχαν σα συνέπεια τα φυτά να μη στρεσσαριστούν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Ακολούθησε ένας Σεπτέμβρης ξηρός με πολύ καλές για την ωρίμανση θερμοκρασίες. Έτσι ο τρύγος πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη για τις λευκές μας ποικιλίες δίνοντας κρασιά με διακριτικό άρωμα αλλά πλούσια στο στόμα, ενώ το Ξινόμαυρο ωρίμασε στα τέλη του Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη, μέσα σε «ιδανικές» για τη φαινολική ωρίμανση συνθήκες.

 Τα πρώτα δείγματα μας κάνουν να μιλάμε για μια μεγάλη χρονιά για το Ξινόμαυρο.