Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός για την Ιστορία των Ελλήνων του Πόντου

Ημερομηνία δημοσίευσης: 17/04/2009

   Η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και το Ερευνητικό Κέντρο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» διοργανώνουν Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα την ιστορική πορεία των Ελλήνων του Πόντου .
Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου και η ευαισθητοποίηση των νέων, ώστε μέσα από την αναζήτηση και την έρευνα να οδηγηθούν στην εθνική αυτογνωσία.
Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού (Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ τάξης), Γυμνασίου, Γενικού Λυκείου, Επαγγελματικού Λυκείου, Επαγγελματικής Σχολής και η συμμετοχή σε αυτόν είναι προαιρετική.   
Τα επιμέρους θέματα του διαγωνισμού για κάθε βαθμίδα είναι τα εξής:

  • Δημοτικό
  • Καλλιτεχνική εργασία.
 Να δημιουργήσετε  τη δική σας ζωγραφιά για να εκφράσετε μέσα από αυτή τον πόνο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς καθώς και τις ταλαιπωρίες για την  εγκατάσταση στη νέα πατρίδα.
  •  Γυμνάσιο
  •  Παραγωγή Γραπτού Λόγου
    Με βάση πληροφορίες που έχετε από τον οικογενειακό ή κοινωνικό περίγυρο να συντάξετε ένα αφηγηματικό κείμενο (έως 500 λέξεις) που να αναφέρεται στην τραγωδία που έζησε ο ποντιακός ελληνισμός στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
  •  Γενικό Λύκειο, Επαγγελματικό Λύκειο, Επαγγελματική Σχολή
  •  Παραγωγή Γραπτού Λόγου   
    Με αφορμή την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, να  συντάξετε ένα άρθρο (έως 600 λέξεις) το οποίο θα δημοσιευτεί στον τύπο και θα αναφέρεται στα τραγικά γεγονότα των διώξεων, της εγκατάλειψης των πατρογονικών εστιών καθώς και στην ανάγκη τα γεγονότα αυτά  να μην επαναληφθούν.  

Όροι διαγωνισμού
    Σε κάθε εργασία πρέπει να αναγράφονται με κεφαλαία γράμματα - στο πάνω αριστερό τμήμα της κόλλας των γραπτών εργασιών ή στο πίσω μέρος της ζωγραφιάς- τα παρακάτω στοιχεία:
Επώνυμο και όνομα μαθητή
Όνομα πατέρα                        Όνομα μητέρας
Τάξη                                         Σχολείο
Ταχ. Δ/νση                              Τηλέφωνο                     E-mail
Τίτλος εργασίας
    Οι εργασίες ζωγραφικής πρέπει να σχεδιαστούν σε χονδρό χαρτί σχεδίου.
    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν τις εργασίες τους έως τις 30 Ιουνίου 2009 στη διεύθυνση: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, Λ. Νίκης 1, τ.κ. 54624 Θεσσαλονίκη.
    Οι εργασίες θα αξιολογηθούν από επιτροπή εκπαιδευτικών, μελών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβριο του 2009 και τα βραβεία θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα αναμνηστικό δίπλωμα, οι δέκα καλύτερες εργασίες κάθε βαθμίδας θα λάβουν, ως βραβείο, ένα βιβλίο ενώ οι τρεις καλύτερες εργασίες κάθε βαθμίδας θα λάβουν χρηματικά έπαθλα ως εξής:
  • Δημοτικό
1ο βραβείο 500 ευρώ
2ο βραβείο 300 ευρώ
3ο βραβείο 200 ευρώ
  • Γυμνάσιο
1ο βραβείο 700 ευρώ
2ο βραβείο 500 ευρώ
3ο βραβείο 300 ευρώ
  • ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ
1ο βραβείο 1000 ευρώ
2ο βραβείο 700 ευρώ
3ο βραβείο 500 ευρώ
    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.neolaia.poe.org.gr