Δελτίο Τρύγου 2013

Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/10/2013

Απλά καλό ή εξαιρετικό το 2013;

Η οινική χρονιά του 2013


Ο καιρός στη διάρκεια του βλαστικού κύκλου
Ο Μάρτιος, ο μήνας της προετοιμασίας της έκπτυξης ήταν ως συνήθως μέτρια ψυχρός και βροχερός, ενώ ο Απρίλης, ο μήνας της έκπτυξης, και ο Μάης, ο μήνας της άνθησης ήταν ιδιαίτερα θερμοί.
Ο Ιούνης, ο μήνας της καρπόδεσης και της πρώτης φάσης ανάπτυξης της ράγας ήταν ιδιαίτερα βροχερός και σχετικά ψυχρός, προετοιμάζοντάς μας για αυξημένη παραγωγή. Η χαλαζόπτωση στο τέλος του πρώτου δεκαήμερου του Ιούνη (διπλή σε διάστημα λίγων ημερών) κατέστρεψε τα περισσότερα φύλλα που είχαν ήδη σχηματιστεί, μέρος των νεοσχηματισμένων  σταφυλών (τμήματα βοστρύχων ή και ολόκληρους τους βόστρυχες, ιδιαίτερα στο Ξινόμαυρο καθώς και αρκετές ράγες). Η ζημιά ήταν διαφορετικού ευτυχώς μεγέθους σε κάθε αμπελοτόπι.
Ο Ιούλιος ήταν σχετικά δροσερός και ξηρός, ενώ ο Αύγουστος ξηρός και ζεστός, με τη μέση θερμοκρασία να βρίσκεται ψηλότερα της συνηθισμένης, χωρίς όμως να υπάρχουν καύσωνες. Αλλά και ο Σεπτέμβρης, ήταν σχετικά ζεστός και ξηρός, αφήνοντάς μας να τρυγήσουμε με ηρεμία και με το ρυθμό μας τα σταφύλια που στις περισσότερες ποικιλίες είχαν πολύ καλή έως εξαιρετική ωρίμανση.

Περισσότερα.............. http://www.argatia.gr/view.php?w=54