International Xinomavro Day - Μετά Con-Vid

Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/10/2020

Ο ζεστός Οκτώβρης μας αφήνει σιγά σιγά και την πρώτη μέρα του επόμενου μηνα η αγαπημένη μου ποικιλία τιμάται και γιορτάζεται ! Εδώ και καιρό βλέπω πολλά άρθρα, και όσο πλησιάζει ο καιρός γίνονται περισσότερα, που αφορούν το ξινόμαυρο, την πρώτη Νοεμβρίου, τα κρασιά της ποικιλίας αυτής και γενικά την International Xinomavro Day. Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί η απήχηση που είχε μέχρι στιγμής η προσπάθεια αυτή είναι αρκετά μεγάλη. 
Είδα ανθρώπους από το Σαν Φρασίσκο, την Μελβούρνη, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, τον Καναδά να απολαμβάνουν ένα (ή και παραπάνω) ποτήρι καλό ξινόμαυρο. Και στη χώρα μας όμως ο κόσμος δεν έμεινε αδιάφορος, γιόρτασε την πρώτη διεθνή μέρα του ξινόμαυρου με πάρα πολλές γευστικές δοκιμές, πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στους χώρους εστίασης, πολλά γαστρονομικά ταξίδια και πολλούς γευστικούς συνδιασμούς που στο επίκεντρο είχαν φυσικά το ξινόμαυρο και τα πολλά του πρόσωπα.
Πλησιάζει λοιπόν η ημέρα του. Φέτος όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας τους τελευταίους μήνες έχει αλλάξει τα δεδομένα, αλλά και την οπτική μας όσων αφορά την εστίαση και φυσικά τη διασκέδαση, είτε είναι στο εστιατόριο, είτε στο μπαρ, είτε σε κάποιο οινοποιείο. Φέτος, προέχει η ασφάλεια όλων μας και αυτό είναι το σημαντικότερο.
Για έναν «πορωμένο» οινόφιλο, κρασί σημαίνει ταξίδι και οποιοδήποτε ταξίδι σήμερα πρέπει να γίνεται με γνώμονα την ασφάλεια και την υγεία όλων μας. Οι πόρτες μας θα είναι και πάλι ανοιχτές για τους επισκέπτες και η ναυαρχίδα του οινοποιείου μας θα ξεδιπλώσει τη μαγεία της όπως της αρμόζει. Πάντα με προσοχή και τηρώντας αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας, γιατί όλοι μας θέλουμε να διασκεδάσουμε, αλλά και να γυρίσουμε στο σπίτι μας υγιείς, με λίγες παραπάνω καλές, γευστικές, ξινόμαυρες αναμνήσεις !
Νάουσα, Γουμένισσα, Ραψάνη, Αμύνταιο, οι περιοχές αυτές θα έπρεπε να αποτελούν τους must προορισμούς για την πρώτη Νοεμβρίου και οι γαστρονομικές οάσεις που υπάρχουν σε αυτές τις περιοχές μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς οινόφιλους. Ελάτε λοιπόν! Ταξιδέψτε και αφιερώστε μία μέρα (Κυριακή είναι άλλωστε) στην εξερεύνηση της βορειοελλαδίτικης ντίβας και δείτε από κοντά πως ο κάθε οινοποιός αντιμετωπίζει τα καπρίτσια της.
Τέλος, ομολογώ πως όταν πέρυσι ανακοινώθηκε η πρώτη Νοεμβρίου ως International Xinomavro Day, ήμουν επιφυλακτικός. Η αντίδραση όμως του κόσμου και η απίχηση που είχε εντός και εκτός χώρας με ενθουσίασε πολύ και γρήγορα. Νομίζω πως σε αυτό το σημείο πρέπει να δώσω συγχαρητήρια στους Οινοποιούς Βορείου Ελλάδος  (www.winemakersofnorthgreece.gr) για αυτήν την πρωτοβουλία αλλά και ένα μεγάλο Ευχαριστώ!


Για όσους αποφασίσετε να μείνετε στη ζεστασιά του σπιτιού σας και αναρωτιέστε τι ξινόμαυρο να ανοίξω, οι Νάουσες του 2010 θα ήταν μια καταπληκτική επιλογή (ξέρω, ξέρω,  είναι δυσεύρετες)

Στα μικρά οινοποιεία ο χώρος είναι περιορισμένος, δείχνουμε το καλό μας πρόσωπο, ήμαστε ευγενικοί και έχουμε υπομονή. Όλοι μας θέλουμε να δοκιμάσουμε, να μάθουμε και να συζητήσουμε. Με πολύ προσοχή φυσικά! 

Με σεβασμό,
Γεωργιάδης Χριστόφορος