Οινοποιείο Αργατία
Ετικέτα ξινόμαυρου κρασιού       Ετικέτα λευκού οίνου    Το βιβλίο της Χαρούλας Σπινθηροπούλου
  Ελληνικά       English

Το παλιό ή το νέο Ξινόμαυρο

Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/04/2009

Εδώ και λίγα χρόνια έχει ξεκινήσει μία συζήτηση σχετικά με το χαρακτήρα του κρασιού του Ξινόμαυρου και εάν είναι εφικτό κρατώντας αυτό το χαρακτήρα να παράγουμε κρασιά πιο προσιτά στο σύγχρονο καταναλωτή.

Είναι αλήθεια ότι οι φίλοι του Ξινόμαυρου έχουν αγαπήσει τον λίγο ρουστίκ χαρακτήρα του Ξινόμαυρου και ότι δεν τους ενοχλεί το σχετικά μέτριο ως ελαφρά άδειο σώμα του. Θεωρούν ότι το τυπικό και αναγνωρίσιμο άρωμα της ντομάτας και της ελιάς σε συνδιασμό με την οξύτητα και τις παρούσες τανίνες είναι που κάνει το κρασί του Ξινόμαυρου μοναδικό.

Οι οινοποιοί από την άλλη βλέπουν ότι οι καταναλωτές- φίλοι του Ξινόμαυρου μεγαλώνουν ηλικιακά και μένουν ως αριθμός σταθεροί ή ελαφρά μειούμενοι.

Από την άλλοι όλοι θεωρούν μοναδικό και αγαπούν το παλιό Ξινόμαυρο, 5, 10, 15 ετών, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν ακριβά.

Οι ξένοι μάλιστα γευσιγνώστες θεωρούν ρίσκο την στροφή σε πιο εμπορικά κρασιά που επιχειρούν οι παραγωγοί του Ξινόμαυρου. Και δείχνουν την προτίμησή τους στις παλιές σοδειές.

Ως Αργατία πιστεύουμε ότι ένα κρασί που όσο είναι νέο είναι πλούσιο, βαθύχρωμο, συνδιάζει τα τυπικά του Ξινόμαυρου αρώματα με πιο φρουτώδη, που οι τανίνες του τιθασεύονται καλύτερα, έχει τη δυνατότητα όταν γίνει 5,10,15 ετών να είναι καλύτερο από τα αντίστοιχα κρασιά του παρελθόντος. Και ο χρόνος πιστεύουμε ότι θα το δείξει.

 

 Δείτε επίσης...


Θέμα: Στιγμές στην Αμερική του 2012, της Χαρούλας Σπινθηροπούλου
Στις 14-22 Ιούνη επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Αμερική και πιο συγκεκριμένα την περιοχή της Καλιφόρνια (Napa Valley, Mendocino, Sonoma) και το Portland του Oregon.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 05/07/2012

Θέμα: Το δυναμικό των γηγενών ποικιλιών
Πολύς λόγος γίνεται για το ανεξερεύτητο δυναμικό των ελληνικών ποικιλιών. Πόσες όμως από τις 300 περίπου γηγενείς ποικιλίες είναι πραγματικά αξιόλογες;
Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/04/2009

Θέμα: Ο πρόλογος του βιβλίου από την κα. Σταυρούλα Κουράκου Δραγώνα
Το βιβλίο της Χαρούλας Σπινθηροπούλου αποτελεί μια ξενάγηση στα κρασάμπελα του τόπου μας, τα οποία έχει περπατήσει σπιθαμή προς σπιθαμή.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 05/04/2009

Θέμα: Οινοποιήσιμες Ποικιλίες του Ελληνικού Αμπελώνα
Ο λόγος που αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο αφιερωμένο στο ανεξερεύνητο δυναμικό του ελληνικού αμπελώνα-ενός από τους πλουσιότερους του κόσμου-για να βοηθήσω τον αμπελουργό και τον οινοποιό να πάρει τις σωστές αποφάσεις και να εξασφαλίσει αυτά που επιδιώκει καλλιεργώντας την ή τις κατάλληλες ποικιλίες.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/04/2009