Οινοποιείο Αργατία
Ετικέτα ξινόμαυρου κρασιού       Ετικέτα λευκού οίνου    Το βιβλίο της Χαρούλας Σπινθηροπούλου
  Ελληνικά       English

Οινοποιήσιμες Ποικιλίες του Ελληνικού Αμπελώνα

Ημερομηνία δημοσίευσης: 04/04/2009

Εξώφυλλο βιβλίου

Από τον πρόλογο του βιβλίου

Πριν από έντεκα χρόνια, όταν ξεκίνησα την καριέρα μου σαν γεωπόνος του Διεπαγγελματικού Συνδέσμου Οίνων Ο.Π.Α.Π. Νάουσα, συνειδητοποίησα πολύ γρήγορα την έλλειψη στοιχείων κυρίως σχετικά με την καλλιεργητική, αλλά και την οινολογική συμπεριφορά των ελληνικών ποικιλιών αμπέλου, ακόμη και των σημαντικότερων, αυτών που επικρατούν στις ζώνες Ονομασίας Προελεύσεως.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στη Γαλλία, η επαφή μου με τον πλούτο των πληροφοριών που βρίσκει κανείς σ’ αυτή τη χώρα σχετικά με θέματα αμπελουργίας και οινολογίας, με έκαναν να αισθάνομαι σαν «φτωχός συγγενής», γιατί μπορεί να ήμουν περήφανη επειδή η χώρα μου έκανε γνωστή την αμπελοκαλλιέργεια στους δυτικοευρωπαίους, αλλά η περηφάνια μου αφορούσε ένα πολύ μακρινό παρελθόν.

Από το 1996 και μετά, σαν σύμβουλος της εταιρίας ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. και υπεύθυνη της κλωνικής επιλογής ελληνικών οινοποιήσιμων ποικιλιών, είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στους αμπελότοπους της Ελλάδας και να γνωρίσω ανθρώπους με μεράκι για το αμπέλι. ανθρώπους, δυστυχώς λίγους και μεγάλης ηλικίας, που μπορούσαν από μακριά να ξεχωρίσουν ένα καλάθι της ποικιλίας Κατσανό  ανάμεσα σε αυτά του Ασύρτικου, αλλά και άλλους που δεν γνώριζαν τις ποικιλίες που καλλιεργούσαν στο αμπέλι τους. Είχα επίσης την ευκαιρία να συζητήσω με αμπελουργούς, να διαπιστώσω τη δίψα τους να μάθουν για να στήσουν σωστά τον αμπελώνα τους με την κατάλληλη ποικιλία και τις σωστές καλλιεργητικές τεχνικές, με οινολόγους-οινοποιούς, οι οποίοι  αγωνιούν και αναζητούν το ποιοτικό δυναμικό που κρύβει ο ελληνικός αμπελώνας, αλλά και με απλούς οινόφιλους, που ενδιαφέρονται να μάθουν λίγο περισσότερα πράγματα για τις ποικιλίες αμπέλου που δίνουν τα αγαπημένα τους κρασιά.

Έτσι αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο αφιερωμένο στο ανεξερεύνητο δυναμικό του ελληνικού αμπελώνα-ενός από τους πλουσιότερους του κόσμου-για να βοηθήσω τον αμπελουργό και τον οινοποιό να πάρει τις σωστές αποφάσεις και να εξασφαλίσει αυτά που επιδιώκει καλλιεργώντας την ή τις κατάλληλες ποικιλίες.

Ίσως ορισμένοι να σκεφτούν πως βιάστηκα, πως έπρεπε να επιδιώξω την συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων κυρίως για όσες ελληνικές ποικιλίες είναι άγνωστες, ώστε να εκδώσω ένα «σύγγραμμα». Όμως ομολογώ πως δεν άντεχα να περιμένω. Μέρα με την ημέρα, ποικιλίες χάνονται, καθώς και οι αμπελουργοί που μπορούν και τις αναγνωρίζουν, ενώ νέοι αμπελώνες φυτεύονται κυριολεκτικά στα τυφλά. Δεν μπορώ να μην προβληματίζομαι, όταν ο αμπελουργός φυτεύει μια ποικιλία που δεν προσαρμόζεται στο έδαφος της γης του, όταν φυτεύει μία ουδέτερη, ξένη ποικιλία, από άγνοια για το θησαυρό που κρύβει το ντόπιο δυναμικό.

Έτσι αποφάσισα να κάνω κάθε ενδιαφερόμενο κοινωνό του υλικού που έχω συγκεντρώσει τα τελευταία 4-5 χρόνια της ενασχόλησής μου με τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Το υλικό αυτό προέρχεται από παλαιότερες βιβλιογραφικές αναφορές, δυστυχώς λιγοστές, από σύγχρονες μελέτες, κυρίως όμως από προσωπική επιτόπια έρευνα. Ελπίζω ότι το βιβλίο αυτό θα βοηθήσει την ελληνική αμπελουργία καλύπτοντας το βιβλιογραφικό κενό που αναμφισβήτητα υπάρχει σήμερα, δεδομένου ότι η πρόσβαση στις εξαντλημένες αμπελογραφίες δεν είναι εύκολη αλλά και η «επιστημονικότητά τους» δεν τις καθιστά εύκολα αναγνώσιμες από τον κόσμο της υπαίθρου.

Την απόφαση έκδοσης του συγκεντρωμένου υλικού βάρυνε και ένας άλλος λόγος: Πιστεύω ότι το βιβλίο αυτό μπορεί να προκαλέσει το ενδιαφέρον για περαιτέρω έρευνα η οποία θα οδηγήσει στην γνώση που είναι απαραίτητη σήμερα, μια εποχή όπου το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού αμπελώνα βρίσκεται στη φάση της αναδημιουργίας και του επαναπροσδιορισμού των ζωνών αμπελοκαλλιέργειας.


Το βιβλίο περιλαμβάνει τέσσερα μέρη:
  • Το πρώτο αφορά τις περισσότερο γνωστές ελληνικές ποικιλίες, για τις οποίες υπάρχουν αξιόλογες βιβλιογραφικές αναφορές.
  • Το δεύτερο περιλαμβάνει ποικιλίες πολύ λίγο γνωστές, για τις οποίες υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα τόσο για την καλλιεργητική τους συμπεριφορά όσο και για τα οινολογικά χαρακτηριστικά τους.
  • Το τρίτο αναφέρεται στις ξενικές ποικιλίες, που εισήχθηκαν για καλλιέργεια στη χώρα μετά το 1960.
  • Τέλος, το τέταρτο μέρος αποτελείται από το Γλωσσάρι, που στοχεύει στην κατανόηση των όρων που χρησιμοποιούνται στο κείμενο.

Η έκδοση του βιβλίου αυτού δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την βοήθεια ορισμένων ανθρώπων, στους οποίους θεωρώ ευχάριστη υποχρέωση να εκφράσω και από τη θέση αυτή, τις θερμές μου ευχαριστίες:
Και πρώτα από όλους, στην κυρία Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, τη μεγάλη αυτή κυρία του ελληνικού κρασιού η οποία έσκυψε με γνώση και αυστηρότητα -για την οποία την ευγνωμονώ- πάνω στα αρχικά μου κείμενα τα οποία ακούραστα διάβασε και διόρθωσε.
Στον κύριο Μανόλη Σταυρακάκη, καθηγητή του εργαστηρίου Αμπελολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, για τις πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την γενετική ταυτοποίηση ορισμένων ποικιλιών.
Στον φίλο χημικό-οινολόγο Γιάννη Βογιατζή για τη διαρκή ενθάρρυνση και υποστήριξη.
Στους γεωπόνους, οινολόγους και οινοποιούς: Αντζουλάτο Γεράσιμο, Βαϊμάκη Βασίλη, Βαμβακούση Πέτρο, Beamish Gabrielle, Γεροβασιλείου Βαγγέλη, Ευαγγελίου Παρασκευά, Καρρά Μανόλη, Καρυώτογλου Ηλία, Μπατιάνη Ευθύμιο, Ρούβαλη Άγγελο, Σιγάλα Πάρη, Σκλάβο Βλάση, Τάσκο Δημήτρη, Τριχείλη Ηρακλή, Τσακίρη Στέλιο, Τσιμπίδη Γιώργο, που μοιράστηκαν μαζί μου τις εμπειρίες τους σχετικά με τις ποικιλίες που ο καθένας πολύ καλά γνωρίζει.

Στους φίλους αμπελουργούς: Βογιατζή Χαρίση, Γράβα Παναγιώτη, Διαμαντή Κώστα, Κωνσταντάκη Γιάννη, Μητρόπουλο Νερατζή, Πελεκάνο Βαγγέλη, που γύρισαν μαζί μου τους αμπελώνες των περιοχών τους, καθώς και στον Καρανάτσιο Θωμά, τον Δαλαμάρα Κώστα, και όλους τους αμπελουργούς της Νάουσας που κοντά τους πρωτόμαθα ν’ αγαπώ το αμπέλι.

Στην εταιρία ΒΙΤΡΟ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., που μου έδωσε την ευκαιρία να επισκεφτώ και να γνωρίσω μεγάλο αριθμό αμπελουργικών περιοχών.

Στην οικογένειά μου-στους δικούς μου ανθρώπους-για την αγάπη τους, την διαρκή υποστήριξη, την μεγάλη κατανόηση και τις θυσίες στις οποίες υποβλήθηκαν όταν οι σπουδές μου στη Γαλλία και τα πολλά ταξίδια στους αμπελώνες της πατρίδας μας με κράταγαν μακριά τους.
Δείτε επίσης τον πρόλογο της κας Σταυρούλας Κουράκου Δραγώνα


Σχολιασμός αναγνωστών

Σχόλιο από ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΤΟΥΡΙΔΗΣ στις 05/05/2009 (10:39:26)
Κυρία Σπινθηροπούλου καλημέρα σας,ονμάζομαι Παύλος Ποτουρίδης και είμαι καθηγητής στο 5ο λύκειο Ηρακλείου Κρήτης.Δουλεύουμε με τα παιδιά, ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα,σχετικά με το κρασί.Από που μπορώ να προμηθευτώ το βιβλίο σας ? Ευχαριστώ πολύ ( τηλ. επικ. 6944685856 και 2810320000 )
Σχόλιο από ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΤΟΥΡΙΔΗΣ στις 05/05/2009 (10:47:49)
Εκ των υστέρων είδα ότι , έχετε δημοσιεύσει και τα θέματα : '' Το δυναμικό των γηγενών ποικιλιών '' και το '' Το παλιό ή το νέο Ξινόμαυρο ''. Και αυτά μας ενδιαφέρουν.Παύλος Ποτουρίδης ( αν έχετε υπ' οψιν σας και οτιδήποτε άλλο μου το προτείνετε ). Ευχαριστώ
Σχόλιο από ΣΩΤΗΡΗΣ στις 25/10/2009 (12:03:42)
καλημερα σας.ειμαι απο σερρες και υπηρετω στην πυροσβεστικη.ψαχνω το βιβλιο σας εδω στην σερρες αλλα δεν υπαρχει πουθενα.απο που μπορω να το παραγγειλω;ευχαριστω.6936022092 το τηλ μου
Σχόλιο από Παναγιώτης στις 25/10/2009 (16:23:46)
Στην Θεσσαλονίκη, Γαρταγάνας τηλ+30 2310201210
Σχόλιο από Γιαννης στις 09/05/2010 (12:47:59)
αγαπητη κυρια Σπινθηροπουλου!
ειμαι ερασιτεχνης οινοπαραγωγος απο το 1983 οπου σε ηλικια
11 ετων εφτιαξα το πρωτο μου κρασι!
αυτη τη στιγμη εχω ενα μικρο αμπελωνα απο διαφορες ποικιλιες
σταφυλιων και αισιως οινοποιω περιπου 1200 λιτρα οινου ετησιως.
τυγχανει να κατοικω στο νομο αχαιας και οπως αντιλαμβανεστε
εκτος των αξιολογων ποικιλιων αμπελιων που οινοποιω οπως
φοκιανο(ικαριας),γουστολιδι(ζακυνθου),καμπερνε,μερλω,φιλερι,μοσχατου,λευκου βαρτζαμιου,
παυσανιου,μαντηλαριας σαντορινης κ.α.,κυριαρχο ρολο εχει η μαυροδαφνη καλλιθεας και ο ροδιτης αλεπου!
ελπιζω να μην σας κουρασα με τον προλογο μου.
αυτο που θα ηθελα απο σας ειναι το εξης:
θα μπορουσατε να μου υποδειξετε καποιες ποικιλιες σταφυλιων
που αν οχι να ειναι τοσο παραγωγικες να εχουν υψηλο αλκοολικο βαθμο!επειδη αρεσκομαστε στην οικογενεια με κρασια που αγγιζουν (μετα απο ωριμανση στα βαρελια) και τους 15,3 αλκοολικους βαθμους,ειμαι εδω και καιρο στην αναζητηση τετοιων ποικιλιων.σας ευχαριστω θερμα και περιμενω απαντηση σας!να εισται καλα,με εκτιμηση Ιωαννης.
Σχόλιο από Χαρούλα Σπινθηροπούλου στις 10/05/2010 (07:32:25)
Κύριε Γιάννη, αφού έχετε τόσες ποικιλίες γιατί θέλετε να φυτεύσετε και άλλες, και άλλες ποικιλίες σημαίνει διαφορετικό χρόνο ωρίμανσης (όπως και αυτές που έχετε ωριμάζουν σε διαφορετικό χρόνο). Καλύτερα νομίζω να οινοποιήσετε με βάση το χρόνο ωρίμανσης για να πετύχετε τον υψηλότερο αλκοολικό βαθμό που θέλετε, χρησιμοποιώντας μόνο τις υψηλόβαθμες ποικιλίες. Εάν πάλι θέλετε να φυτεύσετε και άλλες υψηλόβαθμες θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε Μαλαγουζιά (με προσοχή λόγω ευαισθησίας στο Βοτρύτη), Ασύρτικο, Αυγουστιάτη, Λιάτικο και άλλες
Σχόλιο από ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ ΣΠΥΡΟΣ στις 01/10/2010 (23:46:07)
καλησπερα απο κερκυρα .Σπυρος αυγερινος απο κτημα θεοτοκη. θα 'θελα πολυ να αγορασω το νεοσας βιβλιο.τηλ.6932588557.
Σχόλιο από Διρχαλίδης Δημήτρης στις 05/01/2011 (20:18:23)
Αγαπητή κ Σπινθηροπούλου.

Έχω διαβάσει το βιβλίο σας για τις Ελληνικές οινοποιήσιμες ποικιλίες. Το βρήκα θαυμάσιο και κατατοπιστικότατο. Πιστεύω ότι είναι ένα βιβλίο που ενημερώνει όλους τους επίδοξους αμπελουργούς και όλους αυτούς που ασχολούνται με την καλλιέργεια του αμπελιού. Είναι μία εμπεριστατωμένη μελέτη που δεν θα πρέπει να λείπει από καμιά βιβλιοθήκη των οινόφιλων και των αμπελοκαλλιεργητών.

Συγχαρητήρια για την συγγραφή σας .

Σε αναμονή της νέα σας δουλειάς

Με εκτίμηση
Διρχαλίδης Δημήτρης
.
Σχόλιο από Χαρούλα Σπινθηροπούλου στις 07/01/2011 (10:23:07)
Ευχαριστώ κύριε Διρχαλίδη για τα καλά σας λόγια.

Με εκτίμηση Χαρούλα Σπινθηροπούλου
Σχόλιο από ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΝΕΡΑΝΤΖΗΣ στις 28/11/2011 (13:13:55)
ΚΥΡΙΑ ΣΠΙΝΘΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΑΣ ''ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ''.ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΒΡΩ.ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΤΟ ΣΤΕΙΛΕΤΕ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΝΕΡΑΝΤΖΗΣ
ΤΗΛ. 6945993926
Σχόλιο από Παναγιώτης Γεωργιάδης στις 29/11/2011 (10:25:08)
ΚΥΡΙΕ ΧΑΤΖΗΝΕΡΑΝΤΖΗ
Δυστυχώς δεν έχομε βιβλία, το βιβλίο μπορείεται να μάθετε πως να το προμηθευτείτε από το δίκτυο που το διακινεί
Δίκτυο Ερμής Α.Ε.
ermis@ermisnetwork.gr
2103451509
Σχόλιο από Πολυχρόνης (Χρόνης) Βογιατζής στις 10/10/2012 (14:57:46)
Έχω διαβάσει το βιβλίο σας πριν πολλά χρόνια, σήμερα ήθελα να αναδημοσιεύσω κομμάτια του σχετικά με το φωκιανό, το ασύρτικο, το αγιωργίτικο και το μοσχάτο Σάμου. Χάρηκα πολύ για την εξέλιξη σας και το οινοποιείο. Φιλιά στον Παναγιώτη (είμαι ο αδερφός του Γρηγόρη). Ελπίζω κάποτε να τα πούμε από κοντά.
Σχόλιο από Χάρούλα στις 11/10/2012 (00:09:26)
Μπορείτε να τα αναδημοσιεύσετε, ελπίζω και γω κάποια στιγμή να τα πούμε από κοντά. Ευχαριστώ
Σχόλιο από Makis στις 24/02/2013 (07:16:19)
Καλησπέρα κα Χαρούλα.
Έφθασα στον ιστότοπο αυτό ψάχνοντας πληροφορίες σχετικά με την αμπελουργία καθώς δειλά δειλά σκέφθομαι να μάθω περισσότερα για ένα όνειρο που είχα από έφηβος: να έχω το δικό μου αμπέλι.
Μπορείτε να μου προτείνετε το τρόπο με τον οποίο θα ήταν προτιμότερο να ξεκινήσω να μαθαίνω για την αμπελουργία;

Σημείωση: είμαι 35 ετών από Αθήνα κ έχω ένα κτήμα στη Μεσσηνία(Τριφυλία) για το οποίο δε ξέρω πως μπορώ να μάθω αν είναι κατάλληλο προς χρήση ως αμπελώνα.
Σχόλιο από Χαρούλα στις 24/02/2013 (10:18:08)
Για να δείτε εάν μπορείτε να φυτέψετε αμπέλι στο κτήμα που διαθέτετε, θα πρέπει να μάθετε λίγα πράγματα για τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής (ύπαρξη παγετών, μέση ετήσια θερμοκρασία, βροχοπτώσεις και κατανομή τους κλπ) .
Στη συνέχεια να κάνετε μία ανάλυση του εδάφους για να δείτε αν ενδείκνυται για την καλλιέργεια του αμπελιού, για ποια ποικιλία και με ποιο υποκείμενο.
Αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με κάποιον γεωπόνο, ειδικό αμπελουργίας. Καλό είναι να να αγοράσετε κάποιο βιβλίο σε απλή και κατανοητή γλώσσα (τα σχετικά βιβλία του κυρίου Κούσουλα είναι γραμμένα σε πολύ απλή γλώσσα και τα περισσότερα θέματα αναπτύσσονται με σωστό τρόπο, ή ακόμα καλύτερα να παρακολουθήσετε σεμινάρια αμπελοκαλλιέργειας (εμείς σε συνεργασία με το IRTC σχεδιάζουμε ένα τέτοιο σεμινάριο, σε λίγο θα υπάρχει στο site μας η σχετική πληροφόρηση).
Σχόλιο από Marco στις 14/10/2015 (23:01:22)
Yup, that'll do it. You have my apitecparion.
Σχόλιο από Marco στις 14/10/2015 (23:01:24)
Yup, that'll do it. You have my apitecparion.
Σχόλιο από Marco στις 14/10/2015 (23:01:26)
Yup, that'll do it. You have my apitecparion.
Σχόλιο από Vinayak στις 16/10/2015 (08:18:19)
I could watch Scdhrilen's List and still be happy after reading this.
Σχόλιο από Vinayak στις 16/10/2015 (08:18:20)
I could watch Scdhrilen's List and still be happy after reading this.
Σχόλιο από Vinayak στις 16/10/2015 (08:18:37)
I could watch Scdhrilen's List and still be happy after reading this.
Σχόλιο από Jack στις 16/10/2015 (16:20:26)
Your cranium must be prneoctitg some very valuable brains. http://zfruchjm.com [url=http://jzupwpi.com]jzupwpi[/url] [link=http://hqnmkrelle.com]hqnmkrelle[/link]
Σχόλιο από Jack στις 16/10/2015 (16:20:30)
Your cranium must be prneoctitg some very valuable brains. http://zfruchjm.com [url=http://jzupwpi.com]jzupwpi[/url] [link=http://hqnmkrelle.com]hqnmkrelle[/link]
Σχόλιο από Jack στις 16/10/2015 (16:20:38)
Your cranium must be prneoctitg some very valuable brains. http://zfruchjm.com [url=http://jzupwpi.com]jzupwpi[/url] [link=http://hqnmkrelle.com]hqnmkrelle[/link]
Σχόλιο από Shero στις 16/10/2015 (19:25:21)
So true. Honesty and everything rendzcigeo.
Σχόλιο από Shero στις 16/10/2015 (19:25:43)
So true. Honesty and everything rendzcigeo.
Σχόλιο από Shero στις 16/10/2015 (19:25:48)
So true. Honesty and everything rendzcigeo.
Σχόλιο από Jonata στις 18/10/2015 (12:32:52)
Thanks for the inighst. It brings light into the dark! http://dpthdgig.com [url=http://qijanihgd.com]qijanihgd[/url] [link=http://hobisqfyj.com]hobisqfyj[/link]
Σχόλιο από Jonata στις 18/10/2015 (12:33:01)
Thanks for the inighst. It brings light into the dark! http://dpthdgig.com [url=http://qijanihgd.com]qijanihgd[/url] [link=http://hobisqfyj.com]hobisqfyj[/link]
Σχόλιο από Jonata στις 18/10/2015 (12:33:04)
Thanks for the inighst. It brings light into the dark! http://dpthdgig.com [url=http://qijanihgd.com]qijanihgd[/url] [link=http://hobisqfyj.com]hobisqfyj[/link]

Προσθήκη σχολιών


Το όνομά σας :
Το email σας : (δεν δημοσιεύεται)

Το μήνυμά σας :

Αριθμός επαλήθευσης :   
Πληκτρολογείστε τον παραπάνω αριθμό επαλήθευσης:Δείτε επίσης...

Θέμα: Στιγμές στην Αμερική του 2012, της Χαρούλας Σπινθηροπούλου
Στις 14-22 Ιούνη επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Αμερική και πιο συγκεκριμένα την περιοχή της Καλιφόρνια (Napa Valley, Mendocino, Sonoma) και το Portland του Oregon. Η ευκαιρία μου δόθηκε από την Αμερικανική Ένωση για την Οινολογία και την Αμπελουργία (ASEV), η οποία με κάλεσε ως εισηγήτρια στο «Alternative Varieties Symposium» που έγινε στις 19 Ιούνη στο Portland του Oregon για να παρουσιάσω τις σημαντικότερες ελληνικές οινοποιήσιμες ποικιλίες. Στο συνέδριο ήταν επίσης προσκεκλημένοι ο Richard Mayson, δημοσιογράφος, οινοκριτικός και οινοποιός από την Πορτογαλία και ο Dr. Antonino Pisciotta, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Palermo της Σικελίας. Ο σκοπός του συμποσίου ήταν ουσιαστικά η ενημέρωση γύρω από τα αμπελουργικά χαρακτηριστικά και τις οινολογικές ιδιότητες νέων ποικιλιών, χωρών με κλίματα αντίστοιχα με αυτά της Καλιφόρνια, που θεωρείται από τις πιο σημαντικές περιοχές αμπελοκαλλιέργειας της Αμερικής.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 05/07/2012

Θέμα: Το δυναμικό των γηγενών ποικιλιών
Πολύς λόγος γίνεται για το ανεξερεύτητο δυναμικό των ελληνικών ποικιλιών. Πόσες όμως από τις 300 περίπου γηγενείς ποικιλίες είναι πραγματικά αξιόλογες;
Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/04/2009

Θέμα: Το παλιό ή το νέο Ξινόμαυρο
Εδώ και λίγα χρόνια έχει ξεκινήσει μία συζήτηση σχετικά με το χαρακτήρα του κρασιού του Ξινόμαυρου και εάν είναι εφικτό κρατώντας αυτό το χαρακτήρα να παράγουμε κρασιά πιο προσιτά στο σύγχρονο καταναλωτή.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 09/04/2009

Θέμα: Ο πρόλογος του βιβλίου από την κα. Σταυρούλα Κουράκου Δραγώνα
Το βιβλίο της Χαρούλας Σπινθηροπούλου αποτελεί μια ξενάγηση στα κρασάμπελα του τόπου μας, τα οποία έχει περπατήσει σπιθαμή προς σπιθαμή.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 05/04/2009

Dynamic web development by VDimitris - Powered by e-naousa.gr