Οινοποιείο Αργατία
Ετικέτα ξινόμαυρου κρασιού       Ετικέτα λευκού οίνου    Το βιβλίο της Χαρούλας Σπινθηροπούλου
  Ελληνικά       English

Νάουσα Αργατία 2012



ΑΡΓΑΤΙΑ ΝΑΟΥΣΑ 2012
Ποικιλία: Ξινόμαυρο, κλώνος V6 (45%) και  V3 (45%), πληθυσμός Ξινόμαυρου 10%
Περιοχή: Κράσνα Ροδοχωρίου,  Λάκκα Γιαννακοχωρίου.
Κλίμα: Μεσογειακό με τάσεις ηπειρωτικού 
Έδαφος:μέσης ως βαρειάς μηχανικής σύστασης με ανθρακικό ασβέστιο

Πυκνότητα φύτευσης 3000 φυτά το Ha
Παραγωγή/φυτό: 2 με 3,5 Kg ανάλογα με την περιοχή και τον κλώνο
Καλλιέργεια εδάφους: Μόνιμος χλοοτάπητας, ακαλλιέργεια
Μέθοδος παραγωγής:  Φιλοσοφία μας είναι ότι η δημιουργία ισορροπημένων αμπελώνων  είναι επιτακτική για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Για το λόγο αυτό καλλιεργούμε τους αμπελώνες μας με σεβασμό στις αρχές της βιολογικής γεωργίας
Μέθοδος οινοποίησης: Κρυοεκχύλιση στους 12-14oC για 72 h, ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία ( max 29o C)

Παλαίωση: Σε αμερικάνικα (50%) και γαλικά (50%) βαρέλια των 225 l για 12 μήνες
Αναλυτικά χαρακτηριστικά: Αλκοόλη 14 %, οξύτητα 5,2 g/l, pH 3,64
Γευστικά χαρακτηριστικά : Τυπικό κερασένιο χρώμα,  αρώματα κερασιών, μικρών κόκκινων φρούτων, αποξηραμένης ντομάτας,  ελαφρά γήινες νότες, τα κλασικά γλυκά, αλλά σύνθετα αρώματα του Ξινόμαυρου. Στο στόμα κυριαρχούν τα φρούτα αλλά και κάποιες γήινες και πικάντικες νότες που δένουν και ισορροπούν ωραία τις όμορφες τανίνες και την μέτρια οξύτητα του κρασιού.