Οινοποιείο Αργατία
Ετικέτα ξινόμαυρου κρασιού       Ετικέτα λευκού οίνου    Το βιβλίο της Χαρούλας Σπινθηροπούλου
  Ελληνικά       English

Ένα τυπικό Ξινόμαυρο



ΑΡΓΑΤΙΑ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ, ΤΟΠΙΚΟΣ ΟΙΝΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2010
Ποικιλία: Ξινόμαυρο, κλώνος V6 (45%) και  V3 (45%), πληθυσμός Ξινόμαυρου 10%
Περιοχή: Κράσνα, Ροδοχώρι, Νάουσα, γεωγραφικό πλάτος  41o, υψόμετρο 260-270 m.
Κλίμα: Μεσογειακό με τάσεις ηπειρωτικού 
Έδαφος: SC (αμμοαργιλώδες), pH=7, για τον κλώνο V6, SCL (αμμοαργιλοπηλώδες)   pH=7,7, CaCO3=5% για τον κλώνο V3, αμμοαργιλοπηλώδες με pH=7,9 CaCO3=9% για τον πληθυσμό.
Πυκνότητα φύτευσης 3000 φυτά το Ha
Παραγωγή/φυτό: 2 Kg
Καλλιέργεια εδάφους: Μόνιμος χλοοτάπητας, ακαλλιέργεια
Μέθοδος παραγωγής:  Φιλοσοφία μας είναι ότι η δημιουργία ισορροπημένων αμπελώνων  είναι επιτακτική για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Για το λόγο αυτό καλλιεργούμε τους αμπελώνες μας με σεβασμό στις αρχές της βιολογικής γεωργίας
Μέθοδος οινοποίησης: Κρυοεκχύλιση στους 12-14oC για 72 h, ζύμωση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία ( max 29o C)

Παλαίωση: Σε αμερικάνικα (50%) και γαλικά (50%) βαρέλια των 225 l για 12 μήνες
Αναλυτικά χαρακτηριστικά: Αλκοόλη 12,5%, οξύτητα 5,3 g/l, pH 3,59
Γευστικά χαρακτηριστικά : Έντονο κερασένιο χρώμα,  αρώματα κερασιών, μικρών κόκκινων φρούτων, αποξηραμένης ντομάτας,  ελαφρά γήινες νότες, τα κλασικά γλυκά, αλλά σύνθετα αρώματα του Ξινόμαυρου. Στο στόμα κυριαρχούν τα φρούτα αλλά και κάποιες γήινες και πικάντικες νότες που δένουν και ισορροπούν ωραία τις όμορφες τανίνες και την μέτρια οξύτητα του κρασιού.