Οινοποιείο Αργατία
Ετικέτα ξινόμαυρου κρασιού       Ετικέτα λευκού οίνου    Το βιβλίο της Χαρούλας Σπινθηροπούλου
  Ελληνικά       English

Αργατία Ερυθρός Π.Γ.Ε. Μακεδονία 2012

Αργατία, ερυθρός, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη Μακεδονία 2012

Ποικιλιακή σύνθεση:
Ξινόμαυρο (60%), Νεγκόσκα (20%), Μοσχόμαυρο (10%), Μαυροδάφνη (10%)

Περιοχή: Κράσνα Ροδοχωρίου, υψόμετρο 270μ, κλίμα εύκρατο μεσογειακό με τάσεις ηπειρωτικού.

Έδαφος αμπελώνα: Αμμοαργιλοπηλώδες, ελαφρά αλκαλικό.

Σύστημα διαμόρφωσης
: Γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) ύψος διαμόρφωσης 50 m, καθαρό ύψος φυλλικής επιφάνειας 150 cm.

Πυκνότητα φύτευσης: 300-330 φυτά/στρέμμα, ανάλογα με την ποικιλία.

Απόδοση ανά πρέμνο: 2,5-3 Kg, ανάλογα με την ποικιλία

Σύστημα διαχείρισης: Οι αμπελώνες καλλιεργούνται με βάση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούνται από την ΔΗΩ. Στόχος όλων των εφαρμοζόμενων καλλιεργητικών τεχνικών είναι η δημιουργία φυτών μέτριας ζωηρότητας και ευρωστίας, προϋπόθεση για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.

Οινοποίηση: Προζυμωτική κρυοεκχύλιση, Οινοποίηση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία.

Αναλυτικά χαρακτηριστικά κρασιού: Αλκοολικός τίτλος 12,9%, ολική οξύτητα 5 g/l, pH 3,69, ανάγοντα σάκχαρα 3,1g/l.

Χαρακτηριστικά: Οίνος ξηρός, ερυθρός με κερασένιες ανταύγειες, έντονα φρουτώδης με μέτριο σώμα, ευχάριστος, μαλακός που σερβίρεται στους 15-17ο C και συνοδεύει μακαρονάδες με κόκκινη σάλτσα και κόκκινα κρέατα στη σχάρα