Οινοποιείο Αργατία
Ετικέτα ξινόμαυρου κρασιού       Ετικέτα λευκού οίνου    Το βιβλίο της Χαρούλας Σπινθηροπούλου
  Ελληνικά       English

2005. Το ξινόμαυρο που έκανε την διαφορά


Η ετικέττα Η φιάλη Η πίσω ετικέτα

Αργατία Ξινόμαυρο, Μακεδονικός Τοπικός Οίνος

Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο, κλώνοι V6/1103 P (70%) και V3/1103 Ρ (30%)

Περιοχή: Κράσνα Ροδοχωρίου,υψόμετρο 260μ-270μ, κλίμα εύκρατο μεσογειακό με τάσεις ηπειρωτικού.

Έδαφος αμπελώνα: Αμμοαργιλώδες, με ουδέτερο pH για τον κλώνο V6, αμμοαργιλοπηλώδες με λίγο ανθρακικό ασβέστιο και ελαφρά αλκαλικό pH για τον κλώνο V3
Σύστημα διαμόρφωσης: Γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat), ύψος διαμόρφωσης 50 cm, καθαρό ύψος φυλλικής επιφάνειας 150 cm.

Πυκνότητα φύτευσης: 300 φυτά/στρέμμα.

Απόδοση ανά πρέμνο: 2 Kg για τον κλώνο V6, 2,5 Kg για τον κλώνο V3

Σύστημα διαχείρισης:
Οι αμπελώνες καλλιεργούνται με βάση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούνται από την ΔΗΩ. Στόχος όλων των εφαρμοζόμενων καλλιεργητικών τεχνικών είναι η δημιουργία φυτών μέτριας ζωηρότητας και ευρωστίας, προϋπόθεση για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.

Οινοποίηση: Προζυμωτική κρυοεκχύλιση, οινοποίηση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία
Παλαίωση: Σε αμερικάνικα (50%) και γαλλικά (50%) δρύινα βαρέλια για 8 μήνες
Αναλυτικά χαρακτηριστικά κρασιού: Αλκοολικός τίτλος 13,2%, ολική οξύτητα 6,4 g/l, pH 3,46, ανάγοντα σάκχαρα 2,5 g/l.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Οίνος με βαθύ ερυθρό χρώμα με ιώδεις ανταύγειες. Αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων με νότες μπαχαρικών (βανίλιας) και με θερμούς και γλυκούς χαρακτήρες (μαρμελάδα, μέλι, δαμάσκηνα). Σώμα πλούσιο, με καλή δομή και βελούδινες τανίνες. Επίγευση μεγάλης διάρκειας με τους τυπικούς χαρακτήρες του Ξινόμαυρου (ντοματοπολτός, ελιά) να συμπλέκονται με αυτούς των φρούτων. Οίνος με υψηλό δυναμικό παλαίωσης.
Dynamic web development by VDimitris - Powered by e-naousa.gr