Οινοποιείο Αργατία
Ετικέτα ξινόμαυρου κρασιού       Ετικέτα λευκού οίνου    Το βιβλίο της Χαρούλας Σπινθηροπούλου
  Ελληνικά       English

Το κλασσικό ξινόμαυρο του 2004


Η ετικέττα Η φιάλη Ο πρώτος χώρος οινοποίησης στο υπόγειο του σπιτιού 2004

Αργατία Ξινόμαυρο, Μακεδονικός Τοπικός Οίνος
Ποικιλιακή σύνθεση: Ξινόμαυρο, κλώνος V6/1103 P

Περιοχή: Κράσνα Ροδοχωρίου, υψόμετρο 260μ, κλίμα εύκρατο μεσογειακό με τάσεις ηπειρωτικού.

Έδαφος αμπελώνα: Αμμοαργιλώδες, με ουδέτερο pH
Σύστημα διαμόρφωσης: Γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat), ύψος διαμόρφωσης 50 cm καθαρό ύψος φυλλικής επιφάνειας 150 cm

Πυκνότητα φύτευσης: 300 φυτά/στρέμμα

Απόδοση ανά πρέμνο: 2 Kg
Σύστημα διαχείρισης: Οι αμπελώνες καλλιεργούνται με βάση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και πιστοποιούνται από την ΔΗΩ.
Στόχος όλων των εφαρμοζόμενων καλλιεργητικών τεχνικών είναι η δημιουργία φυτών μέτριας ζωηρότητας και ευρωστίας, προϋπόθεση για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.

Οινοποίηση: Κλασική ερυθρή οινοποίηση σε ελεγχόμενη θερμοκρασία

Παλαίωση: Σε αμερικάνικα (50%) και γαλλικά (50%) δρύινα βαρέλια για12 μήνες

Αναλυτικά χαρακτηριστικά κρασιού:
Αλκοολικός τίτλος 12,3%, ολική οξύτητα 6,8 g/l, pH 3,47, ανάγοντα σάκχαρα 2,2 g/l.

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:
Οίνος με βαθύ ερυθρό χρώμα με ιώδεις ανταύγειες. Αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, ντοματοπολτού και ελιάς που συμπλέκονται με νότες μπαχαρικών. Αρώματα τυπικά Ξινόμαυρου που καλλιεργείται σε αμμοαργιλώδη εδάφη. Σώμα γεμάτο με καλή δομή. Επίγευση μέσης διάρκειας. Οίνος με δυνατότητα μακρόχρονης παλαίωσης.