Οινοποιείο Αργατία
Ετικέτα ξινόμαυρου κρασιού       Ετικέτα λευκού οίνου    Το βιβλίο της Χαρούλας Σπινθηροπούλου
  Ελληνικά       English

Το δικό μας Μοσχόμαυρο

Είναι ποικιλία  ζωηρή, εύρωστη, γόνιμη, σχετικά παραγωγική, ευαίσθητη στο βοτρύτη και την όξινη σήψη και σχετικά ανθεκτική στην ξηρασία. Διαμορφώνεται σε κύπελλο και αμφίπλευρο κορδόνι (Royat) και δέχεται κλάδεμα κοντό στα 2 μάτια.
Ξεκινά την βλάστηση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη και ωριμάζει μετά τα μέσα Σεπτέμβρη. Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια, μέτρια ως μεγάλα, 350-400 g,  κυλινδροκωνικά, πυκνόραγα. Οι ράγες είναι μέσου μεγέθους, σφαιρικές, με φλοιό μέτρια παχύ, ανοικτού ερυθροιώδους χρωματισμού και σάρκα άχρωμη, μαλακή, γλυκιά, ελαφρά αρωματική, με 2-3 μέτρια γίγαρτα.Το Μοσχόμαυρο δίνει κρασιά υψηλόβαθμα, καλής οξύτητας, ελαφρά αρωματικά, με μέτριο χρώμα. Συμμετέχει στην παραγωγή του Τοπικού Οίνου Γρεβενών.

Στους δικούς μας αμπελώνες το Μοσχόμαυρο ωριμάζει στο τέλος του Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη και τα σταφύλια του χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του φρέσκου ερυθρού Αργατία