Οινοποιείο Αργατία
Ετικέτα ξινόμαυρου κρασιού       Ετικέτα λευκού οίνου    Το βιβλίο της Χαρούλας Σπινθηροπούλου
  Ελληνικά       English

Το Αθήρι στους Αμπελώνες της Αργατίας


Το Αθήρι στην ωρίμανση Αθήρι

Παλιά ποικιλία του κεντρικού και νότιου Αιγαίου, συνιστώμενη σήμερα σε αρκετούς νομούς της χώρας.

Το Αθήρι είναι φυτό πολύ εύρωστο, ζωηρό, γόνιμο και παραγωγικό.

Παρουσιάζει μέτρια αντοχή στην ξηρασία ενώ είναι ανθεκτικό στις ασθένειες με εξαίρεση το ωίδιο στο οποίο παρουσιάζει ευαισθησία.
Είναι ορθόκλαδη ποικιλία και ευνοεί τη διαμόρφωση σε κύπελλο, δίνει όμως πολύ καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά (όπως και οι περισσότερες ποικιλίες) όταν διαμορφωθεί σε γραμμικό αμφίπλευρο κορδόνι (Royat). Το κλάδεμα που δέχεται είναι κοντό στα 2 μάτια.
Προσαρμόζεται σε διαφορετικούς τύπους εδαφών προτιμώντας τα ελαφρά ασβεστώδη ως αργιλλοασβεστώδη εδάφη.

Ξεκινά τη βλάστηση στα τέλη του Μάρτη και ωριμάζει νωρίς, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου με αρχές ως μέσα Σεπτέμβρη στις πιο δροσερές περιοχές.
Κάθε καρποφόρα κληματίδα φέρνει 2 σταφύλια, μεγάλα, βάρους μεγαλύτερου των 300 γ., κυλινδροκωνικά, πτερυγωτά, αλλά και διπλά σχεδόν κυλινδρικά  (Ρόδος), τα οποία συγκρατούνται με ποδίσκο κοντό, σκληρό που κόβεται δύσκολα.

Οι ράγες αποχωρίζονται εύκολα από τον ποδίσκο και αποτελούν το 95,6 % του βάρους του σταφυλιού. Είναι μέσου ως μεγάλου μεγέθους, βάρους 2.4 γ., ωοειδείς, με λεπτό φλοιό πρασινοκίτρινου χρωματισμού και σάρκα γλυκιά, χυμώδη, με 1-3 γίγαρτα στο εσωτερικό της. Οι φλοιοί μαζί με τα γίγαρτα αποτελούν το 9,8 % του βάρους των ραγών.

Τα κρασιά που δίνει είναι υψηλόβαθμα, αρωματικά, μικρής όμως οξύτητας, ιδίως όταν ο τρυγητός πραγματοποιείται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης.

Συμμετέχει στην παραγωγή των λευκών ξηρών κρασιών με Ονομασία Προέλευσης «Ρόδος», «Σαντορίνη»,  «Πλαγιές Μελίτωνα»,  ορισμένων  Τοπικών Οίνων (Λασιθιώτικος, Ηρακλειώτικος, Μακεδονικός, κλπ) καθώς και  επιτραπέζιων κρασιών.